BankNews.ro - The Business Republic

Studiul Manpower: angajatorii romani anticipeaza mentinerea unui ritm stabil al angajarilor in Trimestrul 3, 2012
HR/Cariere | Data Publicarii: 12-06-2012

Angajatorii romani anticipeaza un ritm stabil al angajarilor pentru trimestrul al treilea din 2012, conform celei mai recente editii a studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca - studiul cel mai amplu (esantion de 65,000 de angajatori din 41 de tari si teritorii) si cu cea mai mare capacitate de previziune la nivel.

In urma ajustarii valorilor previziunii, astfel incat sa se tina cont de variatiile sezoniere, Previziunea Neta de Angajare* se situeaza la valoarea de +10%, mentinandu-se relativ stabila atat fata de prognoza raportata in trimestrul anterior, cat si fata de cea raportata pentru aceeasi perioada anul trecut. 

Majoritatea angajatorilor (64%) nu intentioneaza sa faca vreo modificare in ceea ce priveste structura de personal din companiile lor, in timp ce unu din patru angajatori ne indica o crestere in activitatea de angajare pentru perioada urmatoare. 

"In general, angajatorii planuiesc sa-si mentina nivelul actual al fortei de munca in perioada lunilor de vara. Analizand evolutia Previziunii din ultimul an observam o activitate de angajare care continua sa se mentina la un ritm constant”, a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.

"Prognoza de angajare pentru Trimestrul 3, 2012 se metine stabila, companiile asteaptandu-se ca oportunitatile de angajare sa fie similare celor din trimestrul anterior. Angajatorii din sectorul Comertul cu ridicata si cu amanuntul raporteaza cele mai puternice intentii de angajare, optimismul acestora fiind datorat in mare parte planurilor de extindere pe care acestia le au la nivel local. Previziunea Neta de Angajare din Romania - una dintre cele mai optimiste din regiunea EMEA - indica o tendinta optimista a activitatii de angajare, urmatoarele trei luni aducand cel mai probabil un nou val de oportunitati pentru cei care vor sa se angajeze sau care vor sa-si schimbe locul de munca” a adaugat Petrof.

La nivel regional - angajatorii din sapte dintre cele opt regiuni analizate se asteapta la cresterea volumului de angajari pe parcursul Trimestrului 3, 2012. Angajatorii din Vest raporteaza cele mai puternice perspective de angajare, cu o Previziune Neta de Angajare de +20%. Cresteri promitatoare privind angajarile sunt anticipate atat in regiunea Nord-Vest, cat si in Sud, unde prognoza se ridica la valoarea de +15%. Angajatorii din Centru anticipeaza un ritm stabil al angajarilor pentru Trimestrul 3, 2012, cu o Previziune de +12%, iar angajatorii din Bucuresti & Ilfov raporteaza planuri de angajare caracterizate de un optimism rezervat, cu o valoare de doar +9% a Previziunii.

*Previziune Neta de Angajare (valoare obtinuta facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator).

O comparatie la nivel de sectoare de activitate - angajatorii din opt dintre cele 10 sectoare de activitate analizate anticipeaza cresteri de personal pe parcursul Trimestrului 3, 2012. Cel mai probabil, piata muncii din sectoarele Comertul cu ridicata si cu amanuntul si Industria prelucratoare va fi caracterizata de un climat activ privind angajarile, conform angajatorilor care raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +26%, respectiv +25%. Progonoza pentru sectorul Constructii, cu o valoare de +11%, indica un climat favorabil angajarilor, iar pentru cei din sectorul Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, Previziunea situata la valoarea de +9% este caracterizata de un optimism moderat. Semne de imbunatatire se intrevad si la nivelul prognozelor pentru sectoarele Administratie publica si servicii sociale si Hoteluri si Restaurante, ambele cu Previziuni Nete de Angajare de +8%. Angajatorii din sectorul Industria extractiva insa, sunt singurii care raporteaza perspective negative in ceea ce priveste angajarile, cu o Previziune de -3%. 

EMEA (Europe Middle East and Africa)

Previziunea pe termen scurt privind angajarile in regiunea EMEA se mentine relativ stabila sau prezinta imbunatatiri comparativ cu trimestrul al doilea in 20 dintre cele 23 de tari analizate. Totodata,

Previziunea Neta de Angajare se afla in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut in 17 dintre tarile participante la studiu din regiune. Cele mai solide planuri de angajare din EMEA se inregistreaza in Turcia, Israel, Romania, Bulgaria, si Norvegia, iar cele mai descurajatoare tendinte privind angajarile se manifesta pentru al doilea trimestru consecutiv in Grecia si Spania.

 Planurile de angajare din Marea Britanie raman la un nivel scazut, in contextul reintrarii oficiale a acestei tari in a doua recesiune pe parcursul ultimilor patru ani, datorita unei scaderi bruste a sectorului de servicii financiare, extractie de petrol si gaze, dar si a celui de constructii.

Criza datoriilor publice din Europa continua sa infraneze intentiile de angajare - toate cele sapte tari care raporteaza prognoze de angajare cu valori negative pentru trimestrul al treilea la nivel global se afla in aceasta regiune.

Prognoza dinamica din Turcia se datoreaza partial optimismului angajatorilor din sectorul Administratie publica si servicii sociale, care au primit de curand aprobarea Ministerului muncii de a finanta 34,000 de noi locuri de munca in Guvern, impreuna cu planul agresiv de recrutare derulat in sectorul Educatie. Totodata, nivelul de optimism al angajatorilor din Germania a suferit o scadere notabila, pe masura ce companii mari, precum Bayer, Opel si Osram, planuiesc sa faca reduceri de personal pe parcursul lunilor ce urmeaza. Similar, angajatorii din Elvetia raporteaza prima prognoza cu valoare negativa din Trimestrul 2, 2010 pana in prezent, precum si cea mai scazuta Previziune pentru sectorul Industria prelucratoare de la inceperea studiului pe teritoriul acestei tari.

Previziunea la nivel international

Conform Studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, activitatea de angajare pentru trimestrul al treilea se asteapta sa scada comparativ cu perioada similara a anului trecut in majoritatea tarilor si teritoriilor participante la studiu. In ciuda tendintei generale descendente, angajatorii inca raporteaza o crestere a activitatii de angajare in 33 dintre cele 41 de tari si teritorii participante la studiu.

La nivel global, intentiile de angajare se manifesta cel mai puternic in India, Taiwan si Brazilia, unde cererea dinamica de personal din sectorul de Servicii continua sa genereze un climat robust pentru activitatea de angajare. Deloc surprinzator, criza datoriilor externe continua sa afecteze increderea angajatorilor la nivel global, dar in special a celor din zona Euro. Angajatorii din Grecia, Irlanda si Spania raporteaza cele mai putin optimiste planuri de angajare.

Urmatorul Studiu Manpower va fi disponibil la data de 11 septembrie 2012 si va raporta perspectivele angajarii de forta de munca pentru Trimestrul 4 al anului 2012. Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este disponibil in mod gratuit pentru toti cei interesati, prin intermediul reprezentantilor Manpower, din tarile participante la studiu. In Romania, puteti accesa atat brosura cat si comunicatul de presa, in limba romana si engleza, la sectiunea Presa. 

http://www.banknews.ro/stire/59539_studiul_manpower_angajatorii_romani_anticipeaza_mentinerea_unui_ritm_stabil_al_angajarilor_in_trimestrul_3,_2012_.html