BankNews.ro - The Business Republic

Fitch a retrogradat primele doua banci spaniole
Finante-Banci | Data Publicarii: 12-06-2012

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a retrogradat luni, cu doua trepte, calificativele primelor doua banci spaniole, Banco Santander si Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, actiunea venind la cateva zile dupa ce aceeasi agentie a retrogradat ratingul suveran al Spaniei cu trei trepte, informeza AFP.

Fitch a precizat ca a retrogradat Santander, cea mai mare banca din Spania si din zona euro, si BBVA la 'BBB plus' de la 'A'. In plus, Fitch a precizat ca ambele ratinguri au o perspectiva 'negativa'. 

Decizia 'reflecta ingrijorari similare cu cele care au afectat ratingul suveran al Spaniei, in special estimarile ca Spania ar urma sa ramana in recesiune in restul acestui an si in 2013, spre deosebire de estimarile anterioare potrivit carora economia spaniola va beneficia de pe urma unei relansari modeste', a anuntat Fitch. 

Retrogradarea bancilor vine la patru zile dupa ce Fitch a coborat ratingul de tara al Spaniei cu trei trepte, pana la BBB, citand cresterea costurilor cu salvarea sectorului bancar. 

Spania, a patra mare economie din zona euro, a acceptat in sfarsit sambata un plan european de salvare in valoare de 100 miliarde de euro. Imprumutul european va fi injectat in Fondul public spaniol de sprijinire a sectorului bancar (Frob), care la randul sau va acorda aceste fonduri bancilor spaniole care solicita ajutor. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/59541_fitch_a_retrogradat_primele_doua_banci_spaniole.html