BankNews.ro - The Business Republic

Standard and Poor's mentine nota Spaniei in pofida ajutorului acordat bancilor
International | Data Publicarii: 12-06-2012

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's /S&P/ a anuntat luni ca mentine ratingul suveran al Spaniei la BBB+, dupa anuntul facut sambata ca un plan de ajutor european, ce ar putea sa se ridice la 100 de miliarde de euro, este elaborat pentru bancile sale.

Agentia a confirmat de asemenea perspectiva negativa asociata notei Spaniei, ceea ce inseamna ca are in vedere sa o coboare din nou, noteaza AFP. 

"Valoarea fondurilor pe care Spania vrea sa le obtina corespunde estimarilor noastre de nevoi provizorii in doua scenarii, unul de baza si celalalt mai larg", a indicat agentia intr-un comunicat. 

"Aceasta cerere de ajutor corespunde de asemenea previziunilor avute de noi atunci cand am degradat Spania la 26 aprilie", precizeaza agentia. 

S&P a retrogradat atunci cu doua trepte ratingul tarii, ingrijorata cu privire la recesiunea ce ii complica obiectivele bugetare. 

Aceasta decizie a retrogradat Madridul in categoria emitentilor de calitate medie, in masura de a face fata obligatiilor lor in mod adecvat. 

Imprumutul ce ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro acordat de zona euro reduce riscul ca Spania sa-si asume direct pierderile bancilor in cauza, subliniaza in continuare agentia. Dar "el risca in schimb sa creasca nivelul datoriei publice" spaniole. 

Odata cu criza, datoria publica a Spaniei a explodat, trecand de la 36,8% in 2008 la 68,5% la sfarsitul anului 2011, iar guvernul estimeaza ca va ajunge pana la 79,8% din PIB in acest an, aminteste AFP. Dar daca Spania va epuiza pachetul de 100 de miliarde de euro, datoria ei ar putea atunci urca pana la 90% din PIB. 

In acelasi comunicat, S&P subliniaza de asemenea ca daca ajutorul pentru banci este furnizat de Mecanismul european de stabilitate /MES/, care va fi operational in luna iulie, si nu de actualul fond de sprijin european /FESF/, MES va avea prioritate fata de alti creditori ai Spaniei in rambursare. 

Mai multi analisti au avertizat ca aceasta modificare i-ar putea speria pe donatorii de fonduri ordinari si descuraja sa cumpere datoria publica spaniola.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/59551_standard_and_poors_mentine_nota_spaniei_in_pofida_ajutorului_acordat_bancilor.html