BankNews.ro - The Business Republic

The Economist: Slava ticnitilor
Diverse | Data Publicarii: 13-06-2012


Cum a ajuns mediul de afaceri plin de oameni cu sindromul Asperger, cu deficit de atentie sau dislexie.

Suntem intr-o situatie inedita. Ca sa fii recrutat de o firma de software trebuie sa fii vreun tocilar antisocial. Fondurile de investitii se bat pe experti care mai de care mai aiuriti, in timp ce la Hollywood marii producatori dau inapoi si accepta ciudateniile pretinse de colegii lor mai creativi. Pe scurt, daca la scoala cu cat esti mai neadaptat cu atat vei fi mai izolat, pe piata muncii lucrurile stau exact invers.


Recrutorii au inceput sa-si dea seama ca insusirile mentale de care are nevoie un bun programator seamana pana la confuzie cu simptomele sindromului Asperger: interesul obsesiv pentru anumite subiecte, pasiunea pentru cifre, tipare si aparatura, dependenta fata de sarcinile repetitive si indiferenta fata de mecanismele sociale. Și ce daca internetul a fost inventat de un grup de autisti: in online, poti comunica foarte bine fara povara de a te intalni fata-n fata cu alti oameni.

Revista Wired a denumit acest fenomen "sindromul tocilarilor". Intr-un interviu acordat publicatiei New Yorker pe tema companiilor din IT infiintate in ultimul deceniu, Peter Thiel, unul dintre primii investitori in Facebook, spunea ca "oamenii din spatele lor sunt mai mult sau mai putin autisti". Iar Craig Newmark, fondatorul Craigslist, afirma ca de fiecare data cand citeste despre manifestarile sindromului Asperger isi da seama ca-i sunt "incomod de familiare".

Integral in Capital.ro.

http://www.banknews.ro/stire/59593_the_economist_slava_ticnitilor.html