BankNews.ro - The Business Republic

Cat din piata de tigari este ocupata de contrabanda si cat inseamna pentru bugetul de stat
Economie | Data Publicarii: 15-06-2012

 

Contrabanda reprezinta aproximativ 13% din piata de tigari.
 

Contrabanda cu tigarete se mentine relativ constanta in primele cinci luni ale anului, potrivit celui mai recent studiu al companiei Novel Research.

In mai, contrabanda a ajuns la 13,3%, fata de 13,4% in martie si 13% in ianuarie. Apar insa modificari semnificative in ceea ce priveste provenienta produselor de contrabanda si structura pietei negre la nivel regional.

Serbia este acum principala sursa pentru comertul ilicit cu tigarete, ajungand la o pondere de 29,1% din totalul produselor traficate ilegal, in crestere cu 8,3 puncte procentuale comparativ cu luna martie. De mentionat ca, potrivit timbrului aplicat pe pachet, ponderea produselor provenite din Moldova este in continua scadere.

Din punct de vedere regional, se inregistreaza cresteri semnificative in Sud-Vest (6 puncte procentuale, pana la 14 %) si Nord-Est (6,1 puncte procentuale, pana la 28,3%).

Nivelul cel mai ridicat al comertului ilicit ramane in Vest unde, in mai, se inregistreaza o crestere de 4,7 puncte procentuale pana la 35,7%. In acelasi timp, a scazut fata de luna martie contrabanda in Bucuresti (-5,7 puncte procentuale, pana la 8,1%), Nord Vest (-5,7 puncte procentuale, pana la 15,1%) si Sud Est (-6,5 puncte procentuale, pana la 3,8%).

Integral in Adevarul.ro.

http://www.banknews.ro/stire/59676_cat_din_piata_de_tigari_este_ocupata_de_contrabanda_si_cat_inseamna_pentru_bugetul_de_stat.html