BankNews.ro - The Business Republic

Valentin Lazea: Propunerea de taxare a bancilor nu are niciun fel de motivatie economica, ci e una pur politica si sociala
Finante-Banci | Data Publicarii: 19-06-2012

Propunerea de taxare a tranzactiilor bancare nu are niciun fel de motivatie economica, ci una pur politica si sociala, pentru a da satisfactie electoratului, a afirmat, luni, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, la conferinta "Romania si semestrul european".

El s-a declarat de acord cu faptul cu faptul ca bancile care au beneficiat de bani publici pentru a se salva trebuie sa returneze banii, insa solicitarea de taxare a tranzactiilor financiare este, in opinia sa, doar o supraimpozitare, putand fi demontata prin patru argumente. 

"Eu sunt de acord ca bancile care au beneficiat de bani publici pentru a fi salvate trebuie sa plateasca pana la ultimul cent. In multe cazuri, acest lucru s-a intamplat. Tine de diligenta guvernelor ca atunci cand au sprijinit cu bani publici o banca sa urmareasca pana in panzele albe ca acele banci sa-si plateasca banii. Daca s-a intamplat sa nu-si recupereze banii, atunci este problema guvernelor si a bancilor respective. Solicitarea aceasta de taxare a tranzactiilor bancare nu are niciun fel de motivatie economica, ci una pur politica si sociala, pentru a da satisfactie electoratelor, iar lipsa ei de substanta economica poate fi demontata prin patru argumente", a spus Lazea, subliniind ca aceasta este parerea sa personala si nu pozitia BNR. 

Lazea a aratat ca, in primul rand, o astfel de masura ar pedepsi "de-a valma" atat bancile vinovate, cat si pe cele nevinovate, deci creeaza un hazard moral. 

In al doilea rand, taxarea suplimentara a bancilor va duce la un dezavantaj competitiv pentru investitia bancara europeana pe plan mondial in relatiile cu bancile din restul continentelor, iar in al treilea rand este foarte usor ca aceasta taxa sa fie trecuta asupra consumatorilor. 

"Cine isi inchipuie ca-i va pedepsi pe bancherii care au facut nu stiu ce nelegiuiri se va intoarce ca un bumerang, pentru ca toate aceste taxe vor fi recuperate prin diverse costuri", a subliniat economistul-sef al BNR. 

In al patrulea rand, aceasta taxa nu are nimic de-a face cu strategia Europa 2020, care vorbeste despre taxe ce trebuie sa incurajeze ecologia, transporturile curate, o viata frumoasa etc., a adaugat acesta. 

Referitor la ideea potrivit careia ar trebui sa se creeze bani din bani, avansata de un participant la conferinta, Valentin Lazea a explicat ca "banii din bani sunt creati de sistemul factionar", respectiv sistemul cu rezerve minime obligatorii. 

"Atunci cand o banca este presupusa sa tina numai 10% sau 20% sau 40% sub forma de bani, iar restul poate sa-i imprumute, prin mecanismul multiplicarii creditului acei bani care nu sunt tinuti sub rezerva multiplica banii. Deci, nu o taxa de 1% sau de 0,5% sau de 2%. Nu acolo se multiplica banii", a aratat el. 

De asemenea, Lazea a tinut sa sublinieze ca afirmatia conform careia doar bancile sunt vinovate de criza este cea mai falsa pentru ca vinovate sunt bancile, impreuna cu guvernele si cu populatia. 

"Nimeni nu este Alba ca Zapada in povestea asta. Nimeni nu este victima singura, nimeni nu este calaul singur. Toate componentele societatii au fost invatate sa traiasca pe datorie, sa traiasca mai bine decat isi pot permite etc. A zice ca bancile au generat criza, ele si numai ele, si restul sunt nevinovati - adica populatia si guvernele - mi se pare cea mai mare falsitate in care se invarte nu numai Romania, ci si toata Europa. Problema nu este de a nu impozita sistemul bancar, ci acum se pune problema de a-l supraimpozita si supraimpozitarea are doar caracter punitiv", a conchis Valentin Lazea. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/59734_valentin_lazea_propunerea_de_taxare_a_bancilor_nu_are_niciun_fel_de_motivatie_economica,_ci_e_una_pur_politica_si_sociala.html