BankNews.ro - The Business Republic

Cum afecteaza criza europeana companiile de asigurari?
Finante-Banci | Data Publicarii: 27-06-2012

Asiguratorii europeni se afla acum sub presiunea mediului economic dificil si a datoriilor suverane in crestere din tari precum Grecia, Italia, Spania, Portugalia sau Irlanda de Nord. Ratele foarte scazute ale dobanzilor pe piata financiara si concurenta din partea bancilor pentru atragerea de depozite au diminuat semnificativ subscrierile pe clasa asigurarilor de viata, in special in Franta si in Italia.

In acelasi timp, cursa pentru investitia in active conside-rate "sigure" a dus dobanzile la obligatiunile de stat germane pe 10 ani la 1,5%, distrugand astfel randamentele investitionale ale asiguratorilor. Spre exemplu, portofoliul investitional al Lloyd's a adus un plus de numai 1,9% in 2011, fata de o medie de 3,7% in ultimii patru ani, acesta fiind de altfel motivul pentru care piata londoneza a inregistrat cel mai slab rezultat din ultimii 10 ani.

Rezultatele preliminare centralizate de Insurance Europe arata ca subscrierile totale ale asiguratorilor europeni au scazut, pe fondul descresterii segmentului de asigurari de viata, care au constituit 60% din totalul primelor. De altfel, subscrierile totale inregistrate anul trecut au scazut usor, cu 1,5% fata de 2010. Astfel, primele la nivel de continent au atins 1,09 miliarde euro in 2011, de la 1,1 miliarde euro in 2010.

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/59952_cum_afecteaza_criza_europeana_companiile_de_asigurari.html