BankNews.ro - The Business Republic

Cat se fura anual in Romania?
Economie | Data Publicarii: 07-02-2013

Cuvinte ca evaziune fiscala, coruptie, spaga incep sa-si piarda din continut. Sunt atat de des folosite, sunt asociate de atatea ori cu neajunsurile romanilor, incat instinctiv ajung sa fie trecute cu vederea. Cifrele acestui flagel sunt seci - ce inseamna cateva miliarde de euro? Dar cateva zeci de miliarde? Inseamna exact diferenta dintre un stat neputincios si un stat care are grija de oamenii sai.

Romania pierde in fiecare an mult peste 52 de miliarde de euro din trei motive: evaziune fiscala, coruptie si licitatii cu dedicatie, care pe alocuri tot a coruptie seamana. Suma este uriasa daca o raportam la Produs Intern Brut: este mai mult de o treime din cat se produce intr-un an in aceasta tara. Pe glob sunt tari care viseaza la un asemnea PIB - insa la noi jaful banilor publici a devenit sport national. Mai grav este ca, in loc sa scada, an de an Romania se confrunta cu cresteri ale activitatilor subterane. Statul este depasit - responsabili care au atributii clar definite in combaterea acestor infractiuni se mira in ce situatie am ajuns. Si o fac public. In felul acesta, suntem la un nivel de evaziune fiscala de 40 de miliarde de euro in fiecare an, la licitatii trucate care pagubesc bugetul de stat cu nu mai putin de 12 miliarde de euro (intr-un singur an) si la fapte de coruptie care nu sunt contorizate de nimeni, dar care provoaca si acestea gauri de miliarde de euro. Bine ati venit in Romania, aceasta saraca tara bogata care nu-si poate hrani oamenii pentru ca scapa banii printre degete.

Locul 2 in Europa . LA EVAZIUNE FISCALA

La un Produs Intern Brut (PIB) de 136,4 miliarde de euro, in Romania se inregistreaza o evaziune fiscala de 41 miliarde de euro, adica circa 30% din PIB. Datele vin de la Comisia Europeana si fac parte dintr-un studiu privind evolutia evaziunii fiscale in statele membre. Romania ocupa un "fruntas” loc doi, cu un procent de 29,6% din PIB, fiind depasita dintre tarile UE doar de Bulgaria (evaziune fiscala de 32,9%). Asta in timp ce media UE este de 15,9% - si conducatorii statelor occidentale considera ca cifra este mult prea mare. De exemplu, la un PIB de circa 2.000 de miliarde de euro, Franta inregistreza o evaziune fiscala de 40 de miliarde de euro anual si face eforturi mari sa aduca la buget sume din diverse surse - recent este scandalul privind plecarea actorului Gerard Depardieu din Franta si stabilirea acestuia fie in Belgia, fie in Rusia, pentru a evita plata unor taxe catre stat.

Integral pe InComeMagazine.ro

http://www.banknews.ro/stire/65641_cat_se_fura_anual_in_romania.html