BankNews.ro - The Business Republic

Vatican: Toti cardinalii electori sunt prezenti la a saptea reuniune de pregatire a Conclavului pentru alegerea Papei
Diverse | Data Publicarii: 08-03-2013

Cu toti cardinalii electori prezenti, vineri dimineata a inceput la Vatican cea de-a saptea congregatie in cursul careia se asteapta stabilirea datei Conclavului la care urmeaza sa fie ales succesorul Papei Benedict al XVI-lea, relateaza agentia EFE.

La reuniune, care a inceput la orele locale 9:30 in Aula Noua a Sinodului, vor participa cei 115 cardinali electori, care au dreptul sa intre in Capela Sixtina pentru a-l alege pe viitorul Papa. Cele cinci zile anterioare de reuniuni nu au permis alegerea datei Conclavului intrucat nu s-a indeplinit conditia prezentei tuturor cardinalilor. La aceasta congregatie participa si cardinali trecuti de varsta de 80 de ani, care nu pot intra in Capela Sixtina, desi unul dintre ei ar putea deveni noul Suveran Pontif. 

Purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, Federico Lombardi, a declarat cu o zi in urma ca nu se va grabi stabilirea datei Conclavului, cardinalii preferand sa-l pregateasca intr-un mod 'serios si profund' si sa nu-l convoace precipitat. 

Potrivit unor observatori de la Vatican, numerosi cardinali care nu sunt italieni, in special cei din SUA, doresc ca inainte de a intra in Capela Sixtina sa stie ce se ascunde cu adevarat in spatele scandalului publicarii unor documente ce dezvaluie numeroase intrigi si rivalitati din interiorul Vaticanului, cunoscut sub numele de Vatileaks. 

In schimb, potrivit acelorasi surse, alti cardinali doresc convocarea Conclavului cat mai repede, temandu-se ca in zilele urmatoare ar putea izbucni si alte scandaluri legate de abuzurile si presupusa coruptie din randul prelatilor. 

Unii cardinali, cum este cazul germanului Walter Kasper, au afirmat ca inainte de a intra in Conclav trebuie sa se cunoasca mai bine intre ei, intrucat multi se intalnesc acum pentru prima data. 

Lombardi a declarat ca 'este evident' ca la reuniunile din aceste zile cardinalii doresc sa afle mai multe despre functionarea Bisericii si despre Vatileaks.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/66356_vatican_toti_cardinalii_electori_sunt_prezenti_la_a_saptea_reuniune_de_pregatire_a_conclavului_pentru_alegerea_papei.html