BankNews.ro - The Business Republic

O cantitate de circa 13.000 de litri de lapte provenind de la un fermier roman, sechestrata dupa depistarea aflatoxinei
Economie | Data Publicarii: 08-03-2013

O cantitate de circa 13.000 de litri de lapte, provenind de la un fermier roman, a fost sechestrata de autoritati, dupa ce a fost depistata prezenta aflatoxinei, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, au aparut doua cazuri de lapte contaminat cu aflatoxina, in Romania. In primul caz este vorba despre un fermier roman, iar cel de-al doilea caz vizeaza un lot de lapte importat din Ungaria. 

"A aparut o situatie intr-unul dintre judetele din Romania, nu este important sa-l numim. S-au facut analize, atat la furaje, cat si la lapte. Analizele de pana acum demonstreaza prezenta aflatoxinei; furaje provenite din Romania, un fermier din Romania care intentiona sa comercializeze, fara sa stie, lapte cu aflatoxina. Toata cantitatea, este vorba despre circa 13.000 de litri, a fost sechestrata si nu a intrat pe piata. Cea de-a doua situatie a fost depistata la un comerciant care importa lapte din Ungaria, iar autocontrolul - controlul pe care l-a facut comerciantul respectiv - arata prezenta aflatoxinei in acel lapte. Urmeaza ca acest autocontrol sa fie certificat si de laboratorul central din Bucuresti si, daca va fi prezenta aflatoxina, va vom informa", a spus ministrul, dupa o reuniune de lucru cu reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). 

In ceea ce priveste ferma, Daniel Constantin a precizat ca este vorba despre o unitate destul de mare, care produce in medie circa 9.000 de litri pe zi. 

"Probele luate sunt aferente unei cantitati de 13.000 de litri, care sunt sechestrate. Ce facea mai departe comerciantul cu laptele, nu pot sa va spun. Sigur ca intra, sub o forma sau alta, in consumul uman. Important este ca am descoperit si am sechestrat laptele", a subliniat el. 

In ceea ce priveste cel de-al doilea caz, seful de la Agricultura a explicat ca este vorba despre un comerciant care importa si comercializa lapte din Ungaria. Acesta a depistat prezenta aflatoxinei la autocontrolul pe care il face cu anumita regularitate. 

"Este o cantitate foarte mare. Nu pot sa va spun cu exactitate proba respectiva carei cantitati este aferenta", a spus el. 

Daniel Constantin a explicat ca exista un autocontrol pe care orice comerciant este obligat sa-l faca la o anumita perioada, procesul fiind prevazut de regulamentul european. 

"In egala masura, exista un plan strategic al ANSVSA care verifica de fiecare data daca s-au facut aceste analize si vine inca o data in plus fata de ceea ce face comerciantul si certifica daca exista vreun anumit pericol sau nu. Imediat ce se depisteaza o astfel de situatie, laptele respectiv este sechestrat, trebuie scos din consum, dupa care trebuie neutralizat. Unitatile mari care au deja laboratoare proprii fac destul de des aceste analize, respectiv autocontrol. E greu de spus acum daca a baut cineva acel lapte", a mai spus ministrul, referindu-se la lotul importat din Ungaria. 

In context, Daniel Constantin a precizat ca au fost demarat o serie de controale in zona de lapte, pentru a se depista eventuala prezenta a aflatoxinei, iar aceste controale au fost extinse si pe zona de furaje. 

"Noi am inceput deja controalele din zona de lapte pentru ca acolo putem sa depistam daca exista aflatoxina sau nu, dar am extins si pe zona de furaje, ca sa oprim oarecum la sursa. Ca atare, nu vrem sa ne oprim la zona de lapte si i-am rugat pe cei de la ANSVSA sa extinda controalele si pe zona de furaje, astfel incat sa prevenim inca din faza incipienta productia de lapte cu aflatoxina", a explicat ministrul. 

Seful de la Agricultura a mai spus ca aflatoxina prezinta un pericol pentru sanatatea publica atunci cand este consumata in cantitati mari si o perioada indelungata, obiectivul autoritatilor fiind sa o identifice cat mai repede, astfel incat un astfel de lapte sau produse din acest lapte sa nu existe pe piata. 

In context, ministrul s-a declarat ingrijorat pentru sanatatea populatiei si a dat asigurari ca vor fi intensificate controalele la alimente. 

"Ma ingrijoreaza orice pericol pentru sanatatea copiilor nostri. Trebuie sa intensificam controalele. Daca pana acum nu s-au descoperit, poate a fost si din cauza lipsei de controale. De acum inainte, vreau sa asigur cetatenii ca tot ceea ce consuma va fi verificat foarte bine, astfel incat sa nu reprezinte un pericol. La ANSVSA nu am sa le reprosez nimic si nu cred ca este cazul sa ne facem reprosuri in momentul de fata. 

Acum trebuie sa ne concentram pe siguranta cetateanului, sa-i transmitem acestuia siguranta ca aceea ce consuma este bun din punct de vedere al sanatatii umane. Si asta vom face in perioada urmatoare. Sunt convins ca la ANSVSA si la laboratoarele care, probabil, acum au foarte mult de lucru pentru ca fac foarte multe analize, in perioada urmatoare se va lucra si sambata si duminica, astfel incat sa asiguram intr-un termen cat mai scurt ca nu exista acest pericol pentru sanatatea umana. Cred ca datoria noastra este sa protejam in primul rand sanatatea consumatorului si sa informam de fiecare data cand apare aceasta situatie", a mai spus Constantin. 

Acesta a adaugat ca premierul Victor Ponta este informat din ora in ora despre situatia laptelui, asa cum a fost informat si in scandalul carnii de cal. 

"Deci, l-am informat, pentru ca este normal sa-l informez cu toata evolutia din acest sector", a precizat Constantin, intrebat despre intalnirea pe care a avut-o in cursul zilei cu premierul. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/66360_o_cantitate_de_circa_13000_de_litri_de_lapte_provenind_de_la_un_fermier_roman,_sechestrata_dupa_depistarea_aflatoxinei.html