BankNews.ro - The Business Republic

Credite la termen vs. linie de credit, diferenta o da flexibilitatea
Finante-Banci | Data Publicarii: 08-03-2013

  • Atanasiu, PwC: Linia de credit permite o flexibilitate mai mare utilizatorului, in timp ce creditele la termen permit o flexibilitate foarte redusa
  • Udrescu (Raiffeisen Bank): Atata vreme cat se respecta destinatia fiecarui tip de credit si suma este corect dimensionata, activitatea companiei beneficiaza de valoarea adaugata adusa de relatia de creditare

Linia de credit permite o flexibilitate mai mare utilizatorului, in sensul in care creditul poate fi folosit treptat, in cuantum variabil, in functie de nevoile companiei, in timp ce creditele la termen permit o flexibilitate foarte redusa, ele practic pot fi utilizate numai pentru scopul pentru care au fost solicitate si obtinute, spune Dragos Atanasiu,  Senior Manager, Tranzactii, PwC Romania.

"Linia de credit este cel mai frecvent utilizata pentru finantarea necesarului de fond de rulment al companiei. Costurile de finantare ale unei astfel de facilitati sunt adesea putin mai ridicate decat ale unui credit de investitii, dar exista si exceptii de la aceasta situatie. In plus, unele banci solicita si un onorariu pentru cuantumul neutilizat al liniei de credit, justificat in principal prin faptul ca banca pune la dispozitia clientului acele sume solicitate al caror cost de oportunitate va fi partial suportat si de clientul bancii in cazul neutilizarii integrale a facilitatii. De aici rezulta necesitatea de a estima/dimensiona foarte judicios nevoia de capital de lucru, pentru a nu creste in mod nejustificat costurile finantarii. Linia de credit se reinnoieste periodic, in principiu anual", a declarat, pentru Curierul National, Dragos Atanasiu. In ceea ce priveste creditele la termen, Atanasiu spune ca acestea permit o flexibilitate foarte redusa, ele practic pot fi utilizate numai pentru scopul pentru care au fost solicitate si obtinute. "Durata acestor credite este de principiu mai lunga decat un an si difera in functie de destinatia acestora, mai scurta pentru creditele de investitii si poate creste pentru creditele de achizitie si/sau finantarea de proiecte. In conditiile aceluiasi cost anual (rata a dobanzii), cresterea duratei de rambursare are impact asupra companiilor prin cresterea serviciului datoriei", a precizat Dragos Atanasiu, Senior Manager, Tranzactii, PwC.

Intrebata care sunt avantajele si dezavantajele creditelor la termen si liniei de credit, Monica Udrescu - director executiv, Aria IMM, Raiffeisen Bank, spune ca in ceea ce priveste creditul la termen (de investitii) necesita un anumit procent de contributie din fondurile proprii ale companiei, este destinat finantarii investitiilor prin achizitie de utilaje, echipamente, mijloace de transport, imobile ce vor fi utilizate in activitatea firmei, inclusiv modernizari si renovari, iar rambursarea se face periodic, conform unui grafic prestabilit. Monica Udrescu arata ca linia de credit este destinata finantarii nevoilor permanente de capital de lucru (stocuri si creditul comercial acordat clientilor), se permit utilizari si rambursari succesive pe toata durata de valabilitate a creditului, in limita aprobata. De asemenea, de multe ori facilitatea poate fi acordata si pentru emiterea de scrisori de garantie catre furnizori. "Atata vreme cat se respecta destinatia consacrata a fiecarui tip de credit si suma este corect dimensionata, activitatea companiei beneficiaza de valoarea adaugata adusa de relatia de creditare. Mijloacele fixe se finanteaza prin credite pe termen mediu si lung, deoarece perioada de utilizare a acestora este mai mare de 1 an. Capitalul circulant se finanteaza prin credite pe termen scurt (de pana la 1 an), de tipul liniei de credit. Corelarea termenelor finantarilor atrase cu durata de viata utila a investitiilor efectuate este vitala, in caz contrar generandu-se dezechilibre bilantiere si probleme de lichiditate in fluxurile de numerar ale companiei (cauza multor falimente inregistrate in ultimii ani), de aceea insistam in utilizarea produsului potrivit nevoii", a declarat, pentru Curierul National, Monica Udrescu - director executiv, Aria IMM, Raiffeisen Bank.

http://www.banknews.ro/stire/66366_credite_la_termen_vs_linie_de_credit,_diferenta_o_da_flexibilitatea.html