BankNews.ro - The Business Republic

Romania are nevoie de inca zece ani pentru a trece la euro
Finante-Banci | Data Publicarii: 15-03-2013

Vor trece ani buni pana cand Romania va putea adopta moneda euro. Potrivit  specialistilor, nu se poate discuta de o tinta de trecere la euro mai devreme de 2020, pe motiv ca procesul de convergenta economica este mult ramas in urma.  Totodata, expertii avertizeaza ca, date fiind discrepantele dintre economiile tarilor din zona euro, adoptarea mondei unice in 2015-2016 nu este  recomandabila.

 Eugen Sinca (BCR): Mai e mult de munca

 Pastrarea obiectivului de aderare inainte de 2020 poate aduce mai mult efecte benefice la nivelul economiei, este de parere analistul sef al BCR, Eugen Florin Sinca. "Mentinerea obiectivului de aderare la zona euro inainte de anul 2020 este un catalizator pentru accelerarea restructurarii intreprinderilor de stat, reforma sistemului public de sanatate, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene, cresterea productivitatii in agricultura printr-o lege care sa stimuleze comasarea micilor ferme in mari exploatatii agricole, imbunatatirea rezultatelor in domeniul turismului. Toate acestea vor conduce in final la cresterea nivelui de trai al populatiei spre media zonei euro, diminuarea presiunilor inflationiste si reducerea dobanzilor la lei. Inainte de aderarea la zona euro, dobanzile la creditele si depozitele in lei se vor apropia de cele la euro,iar in momentul trecerii la moneda unica europeana vom avea practic aceleasi dobanzi ca si tarile dezvoltate din vestul Europei”,a declarat Sincapentru PUTEREA. Analistul amentionat ca Romania are foarte mult de munca pana va ajunge la nivelul minim acceptat al PIB-ului pe locuitor, pentru a putea trece la euro. "Cel mai mic PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumparare in momentul aderarii la zona euro a fost cel al Estoniei, de 67% din media UE 27 in anul 2011, acesta putand fi considerat un nivel minim acceptat al convergentei reale. Slovacia a avut in 2009 un PIB pe locuitor de 73% din media UE27, iar Slovenia 88% in 2007. Romania se afla in prezent la 49% din media UE27, iar accelerarea cresterii economice spre 4% este o necesitate majora in urmatorii ani”, a afirmat analistul.

 Blanculescu: O tinta realista ar fi 2024

 Din cauza cerintelor drastice care trebuiesc indeplinite inscopul aderarii, este posibil sa mai fie nevoie de inca zece ani pana cand Romania va trece la moneda euro,considera analistul financiar Ionel Blanculescu. "Categoric 2015 nu este un termen realist. Pentru aderarea la zona euro, Romania trebuie sa respecte planul de convergenta nominala. Mai mult, exista o procedura numita Mecanismul Ratelor de Schimb, un fel de antecameraa zonei euro, unde o tarasta doi ani, timp in care simuleaza trecerea la moneda europeana. Daca ar fi sa facem o analiza, o tinta realistapentru aderare ar fi 2024. Oricum, sub 2020 nici nu se pune problema. Acest termen a fost calculat si de o banca de investitii, pe baza mai multor indicatori”, ne-adeclarat Ionel Blanculescu.

 UniCredit Tiriac Bank: Economia nu e inca pregatita

 Romania nu poate intra in zona euro intrucatpotentialele costuri asociate unei adoptari premature ar fi prea mari, sunt de parere expertii Unicredit Tiriac Bank."Consideram ca adoptarea monedei euro in 2015 a fost dintotdeauna o tinta deosebit de ambitioasa, iar economia Romaniei nu este inca pregatita pentru acest proces. Costurile asociate cu adoptarea prematura a monedei unice sunt foarte mari. In urma aderarii la zona euro, Romania ar trebui sa renunte la o serie de parghii de ajustare a economiei precum politica monetara proprie sau politica de curs de schimb. Din acest motiv, este imperios necesar ca si ciclurile economice dintre tara si zona euro sa fie sincronizate”, afirma analistii bancii.

 Unul dintre motivele devansarii termenului de aderare, conform analistilor UniCredit, este incetinirea procesului de convergenta din 2009. "In perioada 2005-2008, Romania s-a aflat intr-un proces accelerat de convergenta economica, dar aceasta a incetinit dramatic din 2009. Data fiind fragilitatea procesului de reviriment economic, Romania inca are nevoie de parghiile mentionate mai sus pentru a asigura stabilitatea financiara si a preturilor. De asemenea, adoptarea monedei unice nu ar fi de dorit atat timp cat persistadiscrepantele dintre economiile zonei euro”, afirma sursele citate.

Integral in Puterea.ro

http://www.banknews.ro/stire/66548_romania_are_nevoie_de_inca_zece_ani_pentru_a_trece_la_euro.html