BankNews.ro - The Business Republic

Marga, despre neparticiparea lui Cartarescu si Plesu la Salon du livre: Fiecare ia decizia cum doreste
Diverse | Data Publicarii: 18-03-2013

Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Andrei Marga, considera ca fiecare scriitor invitat Salon du livre de la Paris poate sa decida cum doreste in ceea ce priveste participarea sau neparticiparea sa la acest eveniment.

"Fiecare ia decizia cum doreste", a declarat duminica seara, pentru AGERPRES, presedintele ICR. 

El a explicat ca "s-au facut listele si dupa aceea au aparut diferite probleme". 

"Dar trebuie spus ca unii au motivat ca sanatatea nu le permite, ceea ce era de inteles, altii nu au motivat in vreun fel fata de noi (n.r. - ICR) si nici nu au aceasta obligatie", a afirmat Marga, in opinia caruia astfel de situatii pot aparea "cand e vorba de deplasarea unui grup asa de numeros". 

Marga a subliniat ca nu doreste sa devoaleze in nici un fel numele unora dintre scriitorii care s-au retras de pe lista participantilor la Salon du livre, Andrei Marga i-a mentionat totusi pe "romancierii de prim-plan Augustin Buzura si D. R. Popecu". 

Contactat de AGERPRES, scriitorul Mircea Cartarescu, unul dintre cei care au declinat invitatia organizatorilor Salon du livre, a refuzat sa-si motiveze decizia. 

"Da, n-am sa ma duc anul asta", a spus Cartarescu, adaugand ca nici macar nu a anuntat public decizia sa, ci doar i-a instiintat pe organizatorii Salonului de carte parizian. 

El a mentionat ca, "deocamdata", nu doreste sa dea nici o declaratie in acest sens pentru presa. "Poate mai tarziu, peste cateva zile sa fac un fel de declaratie de presa, asa, daca ma hotarasc. Deocamdata nu vreau sa spun nimic", a declarat scriitorul. 

In ceea ce priveste informatia potrivit careia premierul Victor Ponta ar urma sa participe la Salon du livre, Mircea Cartarescu a spus ca nu stia lucrul acesta. 

Salonul de Carte de la Paris, care va gazdui, in perioada 22 - 25 martie, peste 2.000 de autori si 1.200 de expozanti din 45 de tari, va fi inaugurat joi de presedintele francez Francois Hollande, in prezenta premierului Victor Ponta si va sarbatori in acest an literatura romana, dupa ce aceasta onoare i-a revenit anul trecut Japoniei. 

O serie de autori romani, printre care Neagu Djuvara, Augustin Buzura, D. R. Popescu, Mircea Cartarescu si Andrei Plesu, au anuntat ca nu vor participa la marea sarbatoare a cartii de la Paris. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/66563_marga,_despre_neparticiparea_lui_cartarescu_si_plesu_la_salon_du_livre_fiecare_ia_decizia_cum_doreste.html