BankNews.ro - The Business Republic

Moneda chinezeasca veche de 600 de ani, descoperita in Kenya
Finante-Banci | Data Publicarii: 18-03-2013

O moneda chinezeasca veche de 600 de ani a fost descoperita recent pe o insula din apropierea coastei kenyene si ar putea demonstra faptul ca exploratorul chinez Zheng He - un Columb al Orientului - a ajuns pana in aceste parti ale Africii de Est, conform Live Science.com.

"Aceasta descoperire este foarte importanta. Stim faptul ca Africa a fost mereu conectata la restul lumii, dar descoperirea acestei monede deschide o discutie despre relatiile dintre China si popoarele din jurul bazinului Oceanului Indian", conform unui comunicat dat publicitatii de arheologul Chapurukha M. Kusimba de la Field Museum din Chicago. 

Moneda din cupru si argint este gaurita pe mijloc, probabil pentru a fi purtata pe un lant. Ea a fost descoperita inca din prima zi de excavatii pe un sit din Manda, o insula din apropierea coastei kenyene, aflata la aproximativ 320 de kilometri nord-est de Mombasa. 

Aceasta moneda a fost batuta intre anii 1403 si 1425 si poarta numele imparatului Yongle, conducatorul Dinastiei Ming. 

In perioada in care a fost batuta aceasta moneda, insula Manda se apropia aproape de sfarsitul perioadei de inflorire a comertului si schimburilor comerciale. In 1430 aceasta insula a fost parasita, ramanand nelocuita si in prezent. 

Arheologul Kusimba este de parere ca aceasta moneda poate reprezenta dovada ca insula a fost vizitata de Zheng He, un eunuc de la curtea imperiala care a devenit comandant al flotei imperiale. Imparatul Yongle l-a trimis pe Zheng He in cateva calatorii ambitioase pe mare, pentru a explora tarmurile din jurul Oceanului Indian si pentru a extinde influenta politica a Chinei si relatiile sale comerciale.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/66564_moneda_chinezeasca_veche_de_600_de_ani,_descoperita_in_kenya.html