BankNews.ro - The Business Republic

Acordul privind Ciprul provoaca turbulente pe pietele financiare mondiale
International | Data Publicarii: 18-03-2013

Decizia surprinzatoare a liderilor zonei euro de a finanta partial pachetul de asistenta financiara acordat Ciprului prin taxarea depozitelor bancare a provocat luni turbulente pe pietele financiare mondiale, fiind afectate pietele bursiere si obligatiunile statelor din Europa de Sud, transmite Reuters.

Zona euro si FMI au ajuns, sambata dimineata, la Bruxelles, la un acord asupra unui plan de ajutor de maximum 10 miliarde de euro pentru Cipru, in schimbul unei taxe exceptionale pe depozitele bancare, care va aduce un venit de 5,8 miliarde de euro. In schimbul pachetului de asistenta financiara, creditorii ar urma sa impuna o taxa unica exceptionala de 6,75% pe toate depozitele bancare sub 100.000 de euro si de 9,9% peste aceasta suma. 

Fara ajutorul international, Ciprul nu ar fi reusit sa evite intrarea in incapacitate de plata. Aceasta evolutie ar fi subminat promisiunea ca stergerea datoriilor Greciei de anul trecut a fost un eveniment exceptional, dar decizia fara precedent care afecteaza depozitele bancare din Cipru adauga o noua dimensiune radicala crizei, noteaza Reuters. 

Raspunsul investitorilor a fost fara ambiguitati, dupa ce pietele bursiere europene s-au redeschis luni pentru prima data de la anuntarea acordului. Toate pietele bursiere din Europa au deschis luni in scadere, euro s-a depreciat fata de dolar, ajungand la cel mai scazut nivel in ultimele trei luni, in timp ce activele considerate sigure, cum ar fi aurul si obligatiunile guvernamentale germane sunt la mare cautare. 

'Cu siguranta este o evolutie negativa pentru activele europene, dar in termenii contagiunii cred ca riscurile sunt destul de limitate. Exista instrumente, cum ar fi programul BCE de achizitionare a obligatiunilor statelor din zona euro, care pot furniza lichiditati in caz de nevoie', a explicat Guillermo Felices de la divizia din Londra a Barclays. 

Bursa de la Londra a deschis luni in scadere cu 1,52%, in primele minute de la debutul tranzactiilor indicele principal FTSE-100 ajungand la valoarea de 6.391,32 puncte. De asemenea indicele principal DAX 30 al bursei de la Frankfurt inregistra un declin de 1,5%, la 7.924,04 puncte, in timp ce indicele principal CAC 40 al bursei de la Paris a deschis luni in scadere cu 1,93%, la 3.761,89 puncte. 

BCE s-a angajat sa cumpere nelimitat obligatiuni ale statelor din zona euro daca va fi necesar sa calmeze pietele financiare. Dar investitorii se tem ca situatia din Cipru s-ar putea repeta in orice viitor pachet de asistenta financiara. 

Pe piata valutara, euro s-a depreciat cu peste 1%, la 1,294 dolari, iar in Asia declinul a ajuns la 1,2882 dolari. Uncia de aur a inregistrat cel mai semnificativ avans dintr-o luna, ajungand la 1.604 dolari. 

Bursa japoneza a inchis luni in scadere cu 2,71%, indicele Nikkei-225 ajungand la nivelul de 12.220,63 puncte, in timp ce indicele principal Kospi al bursei de la Seul a inregistrat un declin de 0,92%, ajungand la valoarea de 1.968,18 puncte, iar indicele Shanghai Composite Index al bursei chineze a inchis in scadere cu 1,68%, la 2.240,02 puncte. 

'Este socul cauzat de Cipru. Euro se depreciaza, scade si pretul barilului de titei. Nu stim ce se va intampla, si asta devine un factor de incertitudine', a afirmat Ken Hasegawa, de la firma Newedge, in Tokyo. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/66598_acordul_privind_ciprul_provoaca_turbulente_pe_pietele_financiare_mondiale.html