BankNews.ro - The Business Republic

Falimentul Ciprului - platit din depozitele investitorilor
Finante-Banci | Data Publicarii: 18-03-2013

Persoanele care au depozite constituite in Cipru vor fi "loviti” de o taxa suplimentara: statul va retine in plus un comision de 6,75% pentru depozitele pana in 100.000 de euro si 9,9% pentru depozitele de peste 100.000 de euro.

Guvernul cipriot se asteapta ca, in felul acesta, sa stranga foarte repede 5,8 miliarde de euro din cele 10 miliarde necesare "rascumpararii” Ciprului. 

Saxo Bank atrage atentia investitorilor ca este o decizie irevocabila, cu aplicabilitate imediata si cu efecte negative greu de calculat pe termen lung. In primul rand, "este o grava incalcare a drepturilor fundamentale ale omului”, considera Lars Seier Christensen, co-fondator si CEO Saxo Bank, "aplicata de un stat mic la presiunea puterilor straine si ar trebui sa dea oricarui investitor de gandit”. 

Desi la conferinta de presa autoritatile cipriote au declarat ca este "e exceptie”, nimeni nu poate garanta asta si nici reprezentantii guvernelor europene nu pot exclude asemenea masuri in alta parte. "Este greu sa explici cuiva acum care sunt limitele pe care le au UE si Troika europeana cand criza incepe sa muste cu adevarat”, a mai spus Christensen. "Daca poti confisca 10% din banii cuiva, poti oricand confisca 25, 50 sau chiar pe toti. Cred ca vom vedea lucruri tot mai rele pe masura ce panica va creste, din dorinta de a pastra euro in viata”. 

Christensen crede ca este o decizie care schimba fundamental regulile jocului. "Poate insemna chiar sfarsitul zonei euro”, a mai spus co-fondatorul Saxo Bank. Piata va reactiona clasic: e o veste buna, practic, pentru aur si pentru zonele ramase in afara euro - Scandinavia, de exemplu. Pentru statele din eurozona, decizia aduce o subminare a increderii in piete, lucru care ii va afecta pe investitori pe termen lung.

"Acesta este socialism in stare pura - tot nu-mi vine sa cred ca s-a intamplat cu adevarat”, a mai declarat Lars Seier Christensen, CEO Saxo Bank. 

Despre Saxo Bank

Saxo Bank este o banca specializata in investitii si tranzactionari online. Banca permite clientilor sa tranzactioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, actiuni, contracte Futures, optiuni si alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzactionare; platforma pe baza de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descarcata SaxoTrader si SaxoMobileTrader, o platforma pentru telefonul mobil. Platformele sunt disponibile in peste 20 de limbi, direct de la Saxo Bank sau prin intermediul unuia dintre clientii institutionali ai bancii. White label reprezinta pentru Saxo Bank o zona de business importanta si presupune personalizarea si crearea de marci pentru platformele de tranzactionare  pentru alte institutii financiare si brokeri. Saxo Bank are peste 120 de clienti white label si deserveste mii de clienti retail in peste 160 de tari. Saxo Asset Management a fost lansat in 2009 pentru a deservi segmentul investitorilor bogati si, de atunci, si-a triplat volumul bunurilor pe care le gestioneaza. Saxo Bank are sediul in Copenhaga si birouri in Australia, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite. 


http://www.banknews.ro/stire/66600_falimentul_ciprului_-_platit_din_depozitele_investitorilor.html