BankNews.ro - The Business Republic

Dolarul american - castigator in fata monedelor din UE
Finante-Banci | Data Publicarii: 28-03-2013

In luna martie, Dolarul american are un plus de incredere din partea investitorilor, apreciindu-se semnificativ fata de  monedele din UE.

De la inceputul lunii curente si pana la 26 martie, Euro a scazut cu aproximativ 1,5% comparativ cu Dolarul american, iar evolutia majoritatii monedelor din UE a exprimat, in general, in acest interval de timp, aceeasi reactie a investitorilor; Forintul si Leul au marcat cele mai mari deprecieri fata de moneda americana: Forintul a scazut cu 4,7%, iar Leul cu 2,8%. In intervalul 1-26 martie, comparativ cu Dolarul american, Zlotul polonez a scazut cu 2,3%, Coroana ceha cu aproape 2%, iar alte monede din UE s-au depreciat, la randul lor, in diferite proportii mai mici de 2%; Lira Sterlina a incheiat intervalul cu o valoare aproape egala cu cea de la deschiderea acestuia.

Cresterea dolarului american a avut loc pe fondul unor rezultate pozitive ale economiei americane din ultima vreme (in ceea ce priveste piata muncii, sectorul imobiliar etc). "In acelasi timp insa, aprecierea monedei americane in raport cu Euro a exprimat reactia pietei la criza din Cipru si efectele asupra monedei unice europene. Nu cred ca putem inca sa estimam efectele pe termen mediu si lung ale acestei crize; "actorii” sai au iesit "sifonati” atat din cauza situatiei in care s-a ajuns in Cipru (cu magazine la limita de a fi aprovizionate, populatia si firme fara cash etc), cat si ca urmare a precedentului creat prin taxarea unor depozite bancare”, a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

De la inceputul anului si pana la 26 martie, Forintul a scazut cu cca 7,2% fata de USD, iar variatiile din interiorul intervalului au fost chiar mai mari, marcand cea mai mare depreciere a unei monede din UE comparativ cu moneda americana. "Guvernul de la Budapesta anunta din cand in cand actiuni sau masuri cu elemente de "surpriza” pentru UE, organismele si pietele financiare, iar efectele intaresc evolutia Forintului intr-o directie sau alta, atat comparativ cu Euro, cat si cu Dolarul american. Daca vorbim doar din perspectiva investitorilor, o volatilitate mare aduce in general cu sine bune perspective de profit celor care inteleg directia in care se va misca piata”, a precizat Victor Safta.

In 2013, pana pe 26 martie, comparativ cu Dolarul american, Lira Sterlina a scazut cu cca 6,6%, Coroana ceha si Zlotul polonez cu cca 5,2 %, iar Leul a scazut cu aproximativ 1,8%; Euro s-a depreciat in aceasta perioada cu cca 2,5% fata de Dolarul american.

"In contextul actual, este greu de intrevazut o corectie majora a Euro sau a celorlalte monede din UE fata de USD; ca si evolutii economice in urmatoarele luni, este mult mai probabil ca o serie de indicatori americani sa isi continue parcursul favorabil, in timp ce o serie de tari din UE si mai ales zona Euro nu intrevad inca  relansarea economica, iar modalitatile de rezolvare a unor eventuale crize devin "creative" intr-un sens "sensibil" pentru investitori, dupa cum s-a vazut recent", a aratat Victor Safta.

Info Noble Securities

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.


http://www.banknews.ro/stire/66907_dolarul_american_-_castigator_in_fata_monedelor_din_ue.html