BankNews.ro - The Business Republic

Isarescu spune ca orice bancher central se uita permanent si la cursul de schimb, chiar daca niciunul nu recunoaste
Finante-Banci | Data Publicarii: 28-03-2013

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Natioanale a Romaniei (BNR), a declarat astazi ca tintirea inflatiei, principalul obiectiv al bancii centrale, a fost introdus in Romania intr-o maniera flexibila, dar ca orice banca centrala se uita permanent si la cursul de schimb, chiar daca niciun bancher central nu recunoaste acest lucru.

El a rememorat protestul exportatorilor care strigau in fata Bancii Nationale "Isarescu nu uita, banca nu este a ta!" aratand ca oricat de tentanta parea pentru public aprecierea monedei nationale, banca centrala a inteles din timp riscul unei aprecieri excesive.    Guvernatorul a aminit ca liberalizarea contului de capital a fost o obligatie pentru intrarea in Uniunea Europeana in 2007, aderare care a prins Romania nepregatita, "cu o inflatie relativ ridicata si o populatie putin educata din punct de vedere financiar". 

  Revenind in prezent, guvernatorul a punctat faptul ca politica fiscala nu sustine revenirea economiei, dar nici politica monetara nu poate contribui mai mult la relansarea economica, din cauza persistentei presiunilor inflationiste provenite din socuri pe oferta, in ciuda faptului ca Romania este inca in recesiune. 

  "Suntem inca in recesiune, sau iesim din ea, dar avem inca anticipatii inflationiste (...) Nu credem ca daca am avea o politica monetara mai laxa ar iesi altceva (...) Reducerea deficitului bugetar de la 9% din PIB la 3% din PIB a reprezentat un efort mare, sunt 6 puncte procentuale din PIB. N-a putut stimulentul monetar sa compenseze politica fiscala (...) Am banuiala ca politica fiscala este inca relativ prociclica", a afirmat Isarescu.

http://www.banknews.ro/stire/66913_isarescu_spune_ca_orice_bancher_central_se_uita_permanent_si_la_cursul_de_schimb,_chiar_daca_niciunul_nu_recunoaste.html