BankNews.ro - The Business Republic

Consiliul BVB a modificat regulamentul de organizare si functionare a Bursei
Bursa | Data Publicarii: 01-04-2013

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a modificat Regulamentul de Organizare si Functionare a BVB, care va intra in vigoare, alaturi de noua organigrama, ulterior aprobarii de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, au anuntat reprezentantii BVB, in urma unei sedinte care a avut loc vineri seara.

Masurile aprobate vineri intervin dupa ce, pe 28 martie, Consiliul a decis revocarea din functie a directorului general al BVB Victor Cionga si incetarea contractului de mandat incheiat cu acesta. 

In perioada de doua luni pana la incetarea efectiva a mandatului, Victor Cionga va continua sa isi exercite responsabilitatile de director general al BVB, astfel incat sa se asigure o tranzitie cat mai usoara la preluarea atributiilor de catre o alta persoana care va fi selectata de CA al BVB pentru pozitia de director general. 

Cionga a fost numit in functia de director general al BVB pe 18 iulie 2012, iar decizia de revocare din functie a intervenit, potrivit BVB, ca urmare a faptului ca, raportat la asteptarile Consiliului de Administratie, procesul de restructurare a Bursei de Valori Bucuresti nu a inregistrat un progres suficient de rapid. 

Consiliul a decis, de asemenea, retragerea calitatii de market-maker la piata derivatelor BVB a participantului la piata SSIF Tradeville SA. 

De asemenea, Consiliul a reafirmat cu privire la proiectul contrapartii centrale (CCP) si a informatiilor aparute in media, faptul ca "nu a existat niciodata intentia BVB si nici nu exista o intelegere intre grupurile BVB si SIBEX in vederea alocarii exclusive a anumitor piete catre fiecare grup sau orice alta intelegere ce ar contraveni prevederilor legale in materia dreptului concurentei", precizeaza un comunicat al bursei, remis AGERPRES. 

Pozitia BVB privind infiintarea CCP (entitate care se interpune intre institutiile care executa ordinele de transfer) si capitalizarea Casei de Compensare Bucuresti a fost deja exprimata si remisa spre examinare si aprobare Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. 

"Dimensiunea mica a pietelor de derivate face ca proiectul CCP autorizat EMIR sa fie un catalizator al colaborarii intre cele doua grupuri bursiere, BVB, respectiv SIBEX. Am mentionat ca atat BVB, cat si SIBEX, sunt beneficiari directi ai realizarii acestui proiect. Din motivul mentionat, ar fi preferabil ca cele doua grupuri bursiere sa imparta efortul financiar al investitiei. Totusi, pana in acest moment cele doua parti nu au ajuns la nicio forma de intelegere scrisa care sa poata servi drept baza pentru o propunere facuta actionarilor. Prin urmare, chiar daca vom continua eforturile de atragere a grupului SIBEX, precum si a altor parteneri, in demersul nostru, dorim ca, la limita, sa ne pastram si optiunea de a finanta proiectul de fata la nivelul societatilor din cadrul grupului BVB", precizeaza BVB. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/66956_consiliul_bvb_a_modificat_regulamentul_de_organizare_si_functionare_a_bursei.html