BankNews.ro - The Business Republic

Dosarul fraudelor bancare: Politistii au ridicat de la suspecti peste 60.000 de euro, 6 kilograme de aur si 27 de masini de lux
Finante-Banci | Data Publicarii: 01-04-2013

Politistii au ridicat in urma perchezitiilor efectuate duminica la domiciliile suspectilor din localitatea Sintesti, acuzati de fraude bancare intr-un dosar cu prejudiciu de 15 milioane de euro, peste 60.000 de euro, aproape 6 kilograme de aur si 27 de masini de lux, potrivit unor informatii remise AGERPRES de surse din Politie.

Autoturismele de lux sunt 13 marca BMW, patru Audi, noua Mercedes si un Ford. 

Politistii si procurorii DIICOT au efectuat, duminica, 80 de perchezitii pentru destructurarea unui grup infractional organizat - care prin evaziune fiscala, inselaciune si spalare de bani a produs un prejudiciu de peste 15 milioane de euro - in mai multe judete, respectiv 46 in localitatea Sintesti, judetul Ilfov, doua in municipiul Bucuresti, opt in judetul Constanta, sase in judetul Giurgiu, patru in judetul Ialomita, o perchezitie in judetul Calarasi si una in municipiul Ploiesti, judetul Prahova. 

"Membrii gruparii sunt suspectati de savarsirea de inselaciuni prin inducerea in eroare a reprezentantilor institutiilor bancare prin prezentarea unor situatii financiare neconforme cu realitatea, in vederea obtinerii unor imprumuturi bancare, credite ce deveneau neperformante. Gruparea era condusa de un barbat, de 44 ani, din municipiul Oltenita, judetul Calarasi, arestat deja in aceasta cauza. Pe baza probelor administrate s-a stabilit ca din aceasta grupare fac parte aproximativ 20 de persoane. Acestea au detinut in nume propriu sau prin intermediari mai multe societati comerciale, in numele carora au obtinut credite foarte mari", a informat Politia Romana intr-un comunicat remis AGERPRES. 

In baza informatiilor obtinute de politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Calarasi -BCCO Bucuresti si a investigatiilor efectuate sub coordonarea procurorilor DIICOT s-a stabilit ca, in perioada 2005-2012, s-a constituit un grup infractional organizat, in scopul comiterii de infractiuni grave, respectiv inselaciune, fals si uz de fals, spalare de bani, grup structurat pe relatii ierarhice si personale, care actiona pe raza judetelor Calarasi, Ilfov, Giurgiu, cu conexiuni in municipiul Bucuresti. 

Mai mult, membrii gruparii infractionale au finantat campania electorala a omului de afaceri Daniel Ruse care a candidat la primaria Oltenita in 2008 si in schimb i-au cerut acestuia trecerea unor terenuri din extravilan in intravilan, potrivit unor informatii remise duminica AGERPRES de surse judiciare. 

Conform informatiilor publicate in presa, Daniel Ruse este un afacerist local din Calarasi care la alegerile locale din 2008 a candidat independent la Primaria din Oltenita si a iesit pe locul al patrulea cu 9,24% din voturi. 

Pregatirea activitatii infractionale a inceput inca din anul 2004, cand mai multi membri ai gruparii au achizitionat, prin credite bancare, imobile la preturi mici pe care le-au folosit ulterior, dupa o supraevaluare si 'cosmetizare', la obtinerea creditelor bancare frauduloase, informeaza IGPR. 

"Membrii grupului infractional organizat, structurat pe paliere de executie, au realizat o activitate infractionala conexa faptelor pentru care se efectueaza cercetari in dosarul penal instrumentat de catre procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Bucuresti, privind comiterea unor fraude bancare de proportii, sub coordonarea liderilor Mihai Stan si Ruse Daniel", a precizat DIICOT intr-un comunicat dat publicitatii duminica. 

In urma cercetarilor efectuate in cauza a rezultat faptul ca activitatea grupului infractional organizat a fost sprijinita si de un numar insemnat de cetateni de pe raza localitatii Sintesti, judetul Ilfov. 

"Din investigatii a rezultat faptul ca, din anul 2005, membrii de baza ai grupului infractional organizat au luat sume importante de bani cu dobanda, de la persoane ce domiciliaza in satul Sintesti, judetul Ilfov. Astfel, in perioada 2005-2010, au imprumutat sume de bani cu dobanda cuprinsa intre 7 si 40% pe luna (aplicandu-se si dobanda la dobanda pentru lunile in care se platea dobanda datorata) de la numeroase persoane din satul Sintesti, sumele de bani imprumutate si dobanzile aferente fiind achitate ulterior din banii obtinuti din creditele bancare frauduloase", se arat in comunicatul Politiei Romane. 

Suma totala a transferurilor bancare provenite de la societatile controlate de membrii grupului infractional organizat se ridica la aproximativ 10 milioane de euro. 

Potrivit anchetatorilor, au fost emise 86 de mandate de aducere, suspectii urmand a fi audiati la DIICOT Calarasi. 

La actiune participa aproximativ 200 de politisti coordonati de BCCO Bucuresti si procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Calarasi, cu sprijinul SCCO Giurgiu, SCCO Ialomita si SCCO Ilfov, BCCO Constanta, BCCO Ploiesti si Jandarmeria Romana. 

In cauza s-a beneficiat de suportul de specialitate al DIPI. De asemenea, la actiune a participat si un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/66957_dosarul_fraudelor_bancare_politistii_au_ridicat_de_la_suspecti_peste_60000_de_euro,_6_kilograme_de_aur_si_27_de_masini_de_lux.html