BankNews.ro - The Business Republic

CRIZA cipriota ajunge in Romania: Bank of Cyprus inchide sucursalele din Romania
Finante-Banci | Data Publicarii: 01-04-2013

Bank of Cyprus Romania, sucursala locala a grupului cipriot cu acelasi nume, si-a suspendat operatiunile timp de o saptamana ca urmare a procesului de restructurare prin care trece banca-mama. 

Operatiunile sunt suspendate incepand de astazi, decizia fiind luata de banca centrala a Ciprului, in calitate de autoritate de supraveghere. Decizia a fost notificata insa si Bancii Nationale a Romaniei.

Clientii pot retrage bani de la bancomate, care vor continua sa fie alimentate in mod normal, spun reprezentantii bancii. Clientii care vor sa retraga sume mai mari din cont trebuie sa astepte insa pana la redeschiderea agentiilor lunea viitoare.

Decizia a fost luata pentru a identifica o solutie de vanzare a sucursalei de la Bucuresti, iar clientii pot retrage bani de la bancomate, a anuntat luni banca. "In conformitate cu Legea 17/2013 din Republica Cipru (Legea privind rezolutia institutiilor de credit si a altor institutii), Bank of Cyprus (BoC) a fost introdusa in procedura de rezolutie (restructurare sau reorganizare). BoC functioneaza in Romania prin intermediul unei sucursale si agentiilor acesteia. Banca Centrala a Republicii Cipru, in calitatea sa de autoritate de supraveghere si rezolutie, a decis suspendarea operatiunilor din Romania ale BoC pentru o perioada de o saptamana, incepand de astazi, 1 aprilie 2013, in conformitate cu Legea 17/2013 din Republica Cipru, in vederea identificarii unei solutii de vanzare a acesteia. BNR a fost notificata in acest sens", se arata in comunicatul Bank of Cyprus Romania.

Banca noteaza ca pana la redeschiderea sucursalei si agentiilor acesteia din Romania, clientii pot folosi retelele de ATM, iar pentru necesitati deosebite "sunt invitati" sa contacteze call-center-ul sucursalei Bank of Cyprus.

In comunicat se mai mentioneaza ca masurile de reorganizare sunt aplicate in conformitate cu art. 33 (aliniat 1) din Legea Bancara din Cipru si Directiva 2001/24/EC a Parlamentului si a Consiliului din 4 aprilie 2001. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la finele saptamanii trecute ca activele celor doua banci cu capital cipriot prezente in Romania reprezinta doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin Romania, banca al carei actionar majoritar - Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, are depozitele integral garantate.

Bank of Cyprus detine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar romanesc, iar fiind o sucursala a unei banci din Uniunea Europeana, garantarea depozitelor este asigurata prin schiema de garantare din tara de origine, adica din Cipru.

Sursa: Realitatea.net

http://www.banknews.ro/stire/66978_criza_cipriota_ajunge_in_romania_bank_of_cyprus_inchide_sucursalele_din_romania.html