BankNews.ro - The Business Republic

Creditele de nevoi personale in euro au ajuns la fel de scumpe precum imprumuturile in lei
Finante-Banci | Data Publicarii: 02-04-2013

Dupa ce au suportat un val de credite neperformante cu provizioanele aferente, bancile locale nu mai privesc cu ochi buni imprumuturile de nevoi personale fara ipoteca in euro. In acest moment, costurile totale (DAE) au ajuns la fel de mari pentru creditele in lei si euro (17,7%).

Riscul valutar nu mai e tolerabil pentru o serie de banci in ultima vreme (BCR este deschizatoare de drumuri aici), mai ales pentru creditele fara ipoteca, iar imprumuturile de nevoi personale negarantate poarta in consecinta o marja peste Euribor de 10-13%.

Cum dobanzile la lei sunt in usoara scadere, dupa ce BNR a decis sa ofere lei la discretie pentru bancile amatoare de imprumuturi, DAE pentru creditele de nevoi personale in lei (include toate costurile cu dobanda, taxe si comisioane) si cele pentru creditele in euro au ajuns la acelasi nivel, potrivit Conso.ro. Ieri cele doua imprumuturi aveau DAE medie de 17,7%, in timp ce in februarie se pastra inca un usor avantaj pentru imprumuturile in lei (18,1% fata de 17,7%). Lucrurile se schimba daca ne raportam la imprumuturile garantate. Pentru un credit de nevoi personale cu ipoteca, DAE medie era de 9,4% in euro si 12% in lei.

In acest moment este mai avantajos sa te imprumuti in lei decat in euro pentru un credit fara ipoteca daca luam in considerare costurile "complementare". Ne referim, evident, la schimbul valutar, casele de schimb bancare afisand de regula un curs de vanzare al euro cu 0,5-1,5% peste cel oficial de la BNR. In plus, marja astronomica perceputa peste Euribor de bancile locale ar putea da insomnii debitorilor in euro in viitor (candva vor urca si dobanzile in spatiul euro).

Oferte de top

Cei care au venituri in euro si care pot cocheta inca cu ideea unui imprumut in valuta europeana gasesc cea mai ieftina oferta la Intesa Sanpaolo Bank. Pentru o suma imprumutata de 10.000 euro pe 5 ani, DAE este de 12%, iar suma totala returnata 13.142 euro, conform Conso. Prima rata este de 218 euro, iar venitul minim necesar pentru aprobarea imprumutului de 2.650 de lei. Marja peste Euribor este de 11%. Pe locurile doi si trei in top gasim Carpatica si RIB, cu DAE de aproximativ 14%. Daca astea sunt imprumuturile "ieftine" in euro, ce inseamna unele "scumpe"? Pai, cum va suna DAE de 21% (Credit Agricole)?

Sa vedem acum ce inseamna "ieftin" daca ne raportam la creditele in lei. Pentru 45.000 lei pe 5 ani, ING vine cu DAE de 11,8%, Banca Transilvania cu una de 12,7%, iar la Banca Romaneasca am gasit o dobanda anuala efectiva de 13,1%. Cum se vede, oferte comparabile cu varianta in euro. La cele mai scumpe banci pentru imprumuturile in lei DAE sare de 20%, fapt ce umanizeaza prin comparatie chiar si overdraftul.

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/66990_creditele_de_nevoi_personale_in_euro_au_ajuns_la_fel_de_scumpe_precum_imprumuturile_in_lei.html