BankNews.ro - The Business Republic

Radu Gratian Ghetea (ARB): Nu trebuie sa intram in panica pentru inchiderea sucursalelor Bank of Cyprus
Finante-Banci | Data Publicarii: 02-04-2013

Decizia de inchidere temporara a sucursalelor din Romania ale Bank of Cyprus nu este un motiv de panica, iar banii deponentilor sunt in siguranta, pentru ca sistemul bancar de la noi este solid, a declarat, luni, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, la postul Romania TV.

"In Romania, sistemul bancar este altceva decat cel din Cipru. In ultima perioada, Banca Nationala si noi, Asociatia Romana a Bancilor, am sustinut ca sistemul bancar romanesc este solid, un sistem care poate face fata diverselor atacuri care ar putea aparea asupra sistemului bancar romanesc, prin atac intelegand si o situatie cum s-a intamplat cu cea din Cipru. Eu cred ca deponentii in sistemul bancar romanesc, si prin asta inteleg toate bancile comerciale din Romania, si in special deponentii in bancile care sunt membre ale Fondului de Garantare, nu trebuie sa isi faca probleme. Nu trebuie creata panica. Eu sper sa se rezolve cat mai repede situatia din Cipru, pentru a se ridica si aceasta oprire temporara a activitatii sucursalelor din Romania ale bancii cipriote", a spus Ghetea. 

Retragerile de la bancomatele din Romania nu sunt limitate, a precizat presedintele ARB. 

"Exista reglementari privind transferurile de capital de la sucursale catre bancile mama, iar acestea sunt supervizate de Banca Nationala si nu cred ca Banca Nationala o sa lase lucrurile sa se duca in directia" unor retrageri de capital din sucursalele bancii din Romania. Mai mult decat atat, eu cred ca Ciprul isi va rezolva problemele. Aici sistemul bancar este de opt ori mai mare decat PIB-ul, fata de cateva sute de milioane de euro pe care ii au ei aici in Romania", a explicat Gratian Ghetea. 

Subsidiara din Romania a Banc of Cyprus a anuntat, luni, ca Banca Centrala a Republicii Cipru (BCC) a decis suspendarea temporara, pentru o saptamana, a operatiunilor din Romania ale Bank of Cyrus, in aceasta perioada ramanand functionale doar bancomatele bancii. 

'In conformitate cu Legea nr.17/2013 din Republica Cipru (Legea privind rezolutia institutiilor de credit si a altor institutii), Bank of Cyprus (BoC) a fost introdusa in procedura de rezolutie (restructurare si reorganizare). BoC functioneaza in Romania prin intermediul unei sucursale si al agentiilor acesteia. Banca Centrala a Republicii Cipru (BCC), in calitatea sa de autoritate de supraveghere si rezolutie, a decis suspendarea operatiunilor din Romania ale BoC pentru o perioada de o saptamana, incepand de astazi, 1 aprilie 2013, in conformitate cu Legea nr.17/2013 din Republica Cipru, in vederea identificarii unei solutii de vanzare a acesteia. BNR a fost notificata in acest sens', arata comunicatul Bank of Cyprus Romania.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/66994_radu_gratian_ghetea_arb_nu_trebuie_sa_intram_in_panica_pentru_inchiderea_sucursalelor_bank_of_cyprus.html