BankNews.ro - The Business Republic

Cipru va debloca 10% din sumele de peste 100.000 de euro aflate in conturi la Bank of Cyprus
Finante-Banci | Data Publicarii: 03-04-2013

 Cipru va debloca 10% din sumele mai mari de 100.000 de euro aflate in conturi la Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit locala, unde pierderile in urma restructurarii sectorului bancar sunt estimate la pana la 60% din banii deponentilor. 

Decizia a fost luata in acord cu troica creditorilor internationali, au declarat surse din interiorul bancii centrale cipriote pentru Reuters.

 De asemenea, plafonul pentru tranzactii financiare derulate fara acordul bancii centrale va fi ridicat de la 5.000 de euro la 25.000 de euro.

 Deponentii de la Bank of Cyprus ar putea pierde pana la 60% din sumele pe care le au in conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro. Astfel, 37,5% din fonduri vor fi convertite in actiuni la banca, parte a unui proces de recapitalizare, iar o parte de 22,5% va fi mentinuta ca rezerva, urmand sa fie transformata, de asemenea, in actiuni daca devine necesar.

 Acodul dintre zona euro si Cipru prevede acordarea unui pachet de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro in schimbul restructurarii sectorului bancar si implementarii de masuri de austeritate.

A doua mare banca a tarii, Laiki, va fi inchisa, pierderile fiind estimate la pana la 80% din depozite. Activele solide ale Laiki vor fi transferate la Bank of Cyprus.

Bank of Cyprus a anuntat luni ca suspenda operatiunile din Romania pentru o saptamana, incepand de la 1 aprilie, potrivit deciziei Bancii Centrale a Republicii Cipru, pentru a identifica o solutie de vanzare a sucursalei de la Bucuresti, iar clientii pot retrage bani de la bancomate.

Integral in ZF.ro

http://www.banknews.ro/stire/67034_cipru_va_debloca_10p_din_sumele_de_peste_100000_de_euro_aflate_in_conturi_la_bank_of_cyprus.html