BankNews.ro - The Business Republic

Clientii Bank of Cyprus pot retrage de la bancomate cel mult 4.000 de lei pe zi
Finante-Banci | Data Publicarii: 03-04-2013

Criza bancara din Cipru a ajuns si in Romania. Bank of Cyprus a suspendat timp de o saptamana activitatea sucursalei de la noi. Banca-mama din Cipru spune ca a luat decizia pentru a pregati banca pentru vanzare. Asigura insa clientii din Romania ca nu au niciun motiv de ingrijorare si acelasi lucru il spune si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

Clientii Bank of Cyprus vor putea sa retraga bani de la bancomate in limita a 4.000 de lei pe zi, conform regulamentului bancii. Cei care nu au insa card bancar vor trebui sa astepte redeschiderea sucursalei. 

Situatia creata de inchiderea temporara a sucursalei romanesti a bancii cipriote nu este insa nici pe departe comparabila cu cea din Cipru. Bank of Cyprus detine doar 0,7% din piata bancara romaneasca si, impreuna cu Marfin, cealalta institutie de credit cu actionariat cipriot de la noi, ajunge la 1,3%. Asta inseamna credite totale care ajung la 800 de milioane de euro si depozite de 425 de milioane de euro.

Practic, sumele depuse in aceste banci abia depasesc 1% din totalul depozitelor din bancile romanesti. In aceste conditii, nu sunt motive de ingrijorare, spun specialistii din sistem, care au si recomandari pentru clientii bancii cipriote.

"In primul rand, sa nu intre in panica. Panica e cel mai distrugator sentiment. In al doilea rand, sa nu actioneze la disperare”, este sfatul consultantului financiar Ionel Blanculescu.

Depozitele sunt garantate in limita a 100.000 de euro

"In cazul unei sucursale cum este Bank of Cyprus, garantarea depozitelor se face nu in Romania, ci in Cipru. Dar in cazul de fata nu este motiv de panica”, asigura guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Reprezentantii bancii cipriote au explicat decizia de inchidere timp de o saptamana a sucursalei din Romania prin faptul ca banca trece printr-o perioada de reorganizare si restructurare. Iar sucursala din tara noastra ar urma sa fie vanduta.

"In conditiile in care banca va fi vanduta, si sper ca va fi vanduta, atunci activele si pasivele trec in intregime la banca cumparatoare. Iar banca cumparatoare, care va fi o banca romaneasca, fie cu capital strain fie cu capital romanesc, va intra cu absolut toate depozitele sub incidenta legii romane”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Asta inseamna ca depozitele vor fi garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din tara noastra si nu de Fondul de Garantare din Cipru, asa cum se intampla acum.

Banci romanesti cu actionariat cipriot

Marfin Bank

  • Depozite 179 mil. euro
  • Credite 371 mil. euro
  • Rezultat net +3,4 mil. euro

Bank of Cyprus

  • Depozite 245 mil. euro
  • Credite 574 mil. euro
  • Rezultat net -6,6 mil. euro

http://www.banknews.ro/stire/67055_clientii_bank_of_cyprus_pot_retrage_de_la_bancomate_cel_mult_4000_de_lei_pe_zi.html