BankNews.ro - The Business Republic

BVB ar putea trece la sistemul dualist de conducere, daca solicitarea unor actionari va fi aprobata
Bursa | Data Publicarii: 04-04-2013

SIF Moldova si SSIF Broker au solicitat administratorilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sa completeze ordinea de zi a sedintei AGA din aprilie cu propunerea de trecere la un sistem dualist de conducere, format din Directorat si Consiliu de Supraveghere.

Cei doi actionari ai Bursei controleaza putin peste 5% din actiunile operatorului pietei de capital, respectiv 4,99% SIF Moldova si 0,28% SSIF Broker.

Actionarii isi motiveaza initiativa prin necesitatea impunerii principiilor de guvernanta corporativa.

"In acest fel se asigura o separare clara a atributiilor executive de cele de supraveghere si control, eliminandu-se astfel orice incompatibilitate si/sau conflicte de interese", arata solicitarea transmisa de actionari Consiliului Bursei.

BVB a anuntat vineri ca directorul general, Victor Cionga, a fost revocat din functie, administratorii companiei apreciind ca restructurarea operatorului pietei de capital nu a inregistrat un progres suficient de rapid sub conducerea acestuia.

In replica, Cionga a afirmat ca restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face "heirupist", aratand ca problemele grupului BVB si pietei de capital raman, cu sau fara el.

Potrivit unor surse din piata de capital, pentru revocarea lui Cionga au votat cinci din cei noua membri ai Consiliului de Administratie. Cionga va ramane la conducerea executiva a Bursei pentru inca doua luni.

Alte surse din piata de capital au declarat anterior pentru MEDIAFAX ca posibila revocare a lui Cionga ar fi un prim pas pentru o viitoare schimbare inclusiv a Consiliului de Administratie, avand in vedere ca o parte dintre actionari vor incerca sa propuna alegerea de noi administratori in AGA de bilant convocata pentru finele lunii aprilie.

Integral in MEDIAFAX.ro

http://www.banknews.ro/stire/67067_bvb_ar_putea_trece_la_sistemul_dualist_de_conducere,_daca_solicitarea_unor_actionari_va_fi_aprobata.html