BankNews.ro - The Business Republic

Traian Basescu: Esential in relatia mea cu premierul a fost sa respectam legea in privinta numirii procurorilor
Politica | Data Publicarii: 05-04-2013

Presedintele Traian Basescu a afirmat joi ca esential in relatia sa cu primul-ministru Victor Ponta a fost sa se respecte intru totul legea statului roman, in privinta numirilor procurorilor sefi.

"Este responsabilitatea ministrului Justitiei pe cine desemneaza, pe cine propune si nu o responsabilitate nici a societatii civile, nici a partidelor politice, si pun accentul in mod deosebit, nici a partidelor politice, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalizarile. Singurele restrictii prevazute de lege sunt vechime zece ani, ca procuror sau judecator, si perioada mandatului - 3 ani", a spus presedintele, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni. 

El a adaugat ca nicaieri in lege nu scrie ca la DNA pot fi numiti numai procurori din Directia Nationala Anticoruptie sau la DIICOT, numai din interior. 

"Esential in relatia mea cu primul-ministru a fost sa respectam intru totul legea statului roman, exact pentru a nu crea conditii de interpretare", a adaugat Basescu. 

Seful statului a citit in conferinta de presa, ''pentru a nu avea dubii cu privire la legislatia romana'', articolul 54 din Legea 303 din 2004, care stabileste care este procesul si procedura de desemnare a procurorilor. 

"Sunt 24 de functii la Parchetul General, la DIICOT, la DNA, care inseamna sef de directie, adjuncti, sefi de sectie, sau prim-adjunctul de la Parchetul General si procurorul general. Cele 24 de functii se numesc conform legii, la propunerea ministrului Justitiei, cu aviz CSM si cu decizie a presedintelui, cu numirea de catre presedinte. Acesta a fost articolul in baza caruia, impreuna cu primul-ministru, am stabilit urmarea acestei proceduri, fara nicio abatere de la ea", a explicat Traian Basescu. 

Potrivit acestuia, o procedura care ar da impresia unei selectii pe baza unui concurs pentru numirea procurorilor n-ar face decat sa creeze demnitarilor si institutiilor implicate posibilitatea sa spuna ''merge prost, dar ei au castigat concursul". 

"Acesta este spiritul legii, ca cei care fac desemnarile si, in cele din urma, numirile, sa-si asume raspunderea pentru ceea ce fac, pentru deciziile pe care le iau si sa raspunda de modul cum, in exercitarea mandatului lor, procurorii numiti pe functii de demnitate isi exercita mandatul. Deci, legea stabileste clar raspunderea unor politicieni, care inseamna ministrul Justitiei si presedintele Romaniei. Tocmai de aceea si avizul CSM-ului este consultativ. Nu este obligatoriu pentru presedinte, pentru ca, in momentul in care a semnat decretul de numire pe functie, ca e sef de sectie, ca e adjunct, ca e sef de departament, ca e procuror general, presedintele isi asuma raspunderea pentru desemnare si nu are scuza 'vedeti, nu merge deloc cu lupta impotriva coruptiei dar daca asa a iesit din concurs?!' Aceasta este motivatia pentru care am cerut primului-ministru, in procesul de desemnare, sa urmeze exact legea", a conchis presedintele.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/67090_traian_basescu_esential_in_relatia_mea_cu_premierul_a_fost_sa_respectam_legea_in_privinta_numirii_procurorilor.html