BankNews.ro - The Business Republic

Trei membri CNA sesizeaza Guvernul si Parlamentul pentru modificari in Decizia votata de Consiliu in 28 martie
Media | Data Publicarii: 10-04-2013

Alexandru Jucan, Florin Gabrea si Narcisa Iorga - membri CNA - si-au exprimat marti, intr-o conferinta de presa, nemultumirea ca Decizia de modificare a Deciziei 220/2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual, adoptata unanim de Consiliu in 28 martie, a fost publicata in Monitorul Oficial intr-o forma diferita fata de cea pentru care Consiliul si-a dat acordul.

Narcisa Iorga considera ca "fapta este grava si fara precedent" si ca cei trei membri vor sesiza Guvernul, Parlamentul si comisarul european pentru educatie. 

Alexandru Jucan a precizat ca este decis sa depuna, miercuri, la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, plangere penala impotriva presedintelui CNA, Laura Georgescu, pentru fals material in inscrisuri oficiale. 

"S-a adoptat prin unanimitate de voturi o decizie si in Monitorul Oficial, doua zile mai tarziu (n.r. -1 aprilie 2013), a aparut o forma diferita", a spus Iorga. 

Ea a precizat ca proiectul de Decizie de modificare a Codului audiovizualului a fost in dezbatere publica timp de 30 de zile, perioada in care toti cei interesati au putut depune amendamente. 

Narcisa Iorga sustine ca, in interiorul Consiliului, au fost facute demersuri pentru "a corecta" aceasta situatie, fara a o face publica, insa demersul nu a avut succes si ca dupa conferinta de presa cei trei membri ai CNA ii vor sesiza pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, "pentru ca in subordinea Parlamentului se afla Consiliul National al Audiovizualului", pe premierul Victor Ponta, "pentru ca in subordinea Guvernului se afla Monitorul Oficial", si pe comisarul european pentru Educatie. 

"CNA a facut obiectul unor remarci in cadrul raportului MCV al Comisiei Europene si din pacate nu facem nimic sa ne revenim, dimpotriva, agravam situatia", a spus Narcisa Iorga. 

Narcisa Iorga a prezentat, in conferinta de presa, diferentele dintre cele doua texte, adoptate de Consiliu si publicate in Monitorul Oficial, articole care "nu se mai regasesc sau au o forma diferita". 

Potrivit Narcisei Iorga, articolul 18 din Decizia votata de CNA in 28 martie prevedea ca "Nu pot fi difuzate in intervalul orar 06.00 - 23.00 productii care prezinta: a) violenta fizica, psihica sau de limbaj, in mod repetat; b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen; c) persoane in ipostaze degradante; d) lupte libere nereglementate de federatii sportive nationale sau internationale; e) jocuri de noroc, asa cum sunt definite in legislatia specifica". 

Narcisa Iorga a atras atentia ca "punctul e) nu mai apare in Monitorul Oficial". 

Acest punct se regaseste in noul proiect de modificare a Codului de reglementare a continutului audiovizual, aflat pe site-ul CNA in dezbatere publica. 

De asemenea, in Decizia publicata in Monitorul Oficial nu apare articolul care stipuleaza ca "Emisiunile care exploateaza aspecte imorale, indecente din viata intima a unei persoane pot fi difuzate numai in intervalul orar 24.00 - 06.00, cu acordul scris al persoanei", el regasindu-se in acelasi proiect de modificare a Codului de reglementare a continutului audiovizual, aflat in dezbatere publica. 

Narcisa Iorga a mai afirmat ca, in Decizia publicata in Monitorul Oficial, la articolului 24, intr-o enumerare a productiilor interzise copiilor care nu au 15 ani, difuzate in intervalul 22.00 - 06.00, apar si serialele, alaturi de filmele artistice si documentare. 

"Cuvantul 'serialele' apare in plus in Decizia publicata in Monitorul Oficial, desi formula a reprezentat tema unui amendament care a fost respins cu 8 voturi din 11", a mai spus Narcisa Iorga. 

Ea a mai spus ca, pentru corectarea situatiei, patru dintre membrii CNA au facut demersuri la presedinte CNA, Laura Georgescu, pe 4 aprilie, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Florin Gabrea si Cristina Trepcea, adresandu-i un protest in care ii solicitau retragerea Deciziei. 

Valentin Jucan, membru al CNA, a declarat ca miercuri va face o plangere penala impotriva presedintelui CNA, Laura Georgescu. 

"Votul unanim al Consiliului a fost modificat, iar la Monitorul Oficial a fost transmis un alt corp de text. Acest fapt este de natura penala (...) Din pacate, din punctul meu de vedere, am ajuns in situatia in care eu sunt decis sa depun o plangere penala impotriva semnatarului documentului trimis la Monitorul Oficial si anume presedintele CNA, Laura Georgescu, si voi invoca falsificarea unui inscris oficial", a afirmat Valentin Jucan, invocand articolul 288 din Codul Penal, referitor la "falsul material in inscrisuri oficiale". 

Jucan sustine ca CNA nu mai are "nicio posibilitate de a corecta aceasta eroare". 

"Legea 24 din 2000 privind normele de tehnica legislativa nu ne permite noua sa facem o astfel de rectificare, pentru ca articolul 71 consacra dreptul autoritatilor de a face modificari doar daca acestea sunt de natura materiala. Ori disparitia unor articole intregi si aparitia unor cuvinte in cadrul unor articole, cuvinte care de fapt au fost respinse la vot, nu pot fi considerate de catre Consiliul legislativ ca fiind erori materiale. Ne-am face de rusine daca am incerca sa sustinem un astfel de demers", a spus Jucan. 

El a afirmat ca seful CNA ar fi trebuit sa aduca la cunostinta membrilor acestei institutii ca s-a facut o greseala sau ca trebuie dezbatute articole in plus. 

"Daca intr-adevar am fi avut de-a face cu o greseala, atunci nu ar fi fost si cuvinte in plus. Daca intr-adevar ar fi fost o greseala, nu am fi avut un comunicat de presa in aceeasi zi cu textul corect. Daca am fi avut de-a face cu o greseala, membrii Consiliului nu ar fi auzit din surse sau nu ar fi observat pe pagina Monitorului Oficial faptul ca avem de-a face cu un text diferit. Consider ca buna-credinta ar fi obligat seful institutiei care a fost investit cu incredere in primul rand de catre colegii domniei sale si anume cu votul membrilor CNA ar fi trebuit sa ne aduca la cunostinta, ar fi trebuit sa ne spuna ca s-a facut o greseala sau ca trebuie dezbatute niste articole in plus, prin urmare ar fi putut sa propuna eventual amanarea votului", a adaugat Jucan.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/67198_trei_membri_cna_sesizeaza_guvernul_si_parlamentul_pentru_modificari_in_decizia_votata_de_consiliu_in_28_martie.html