BankNews.ro - The Business Republic

Luxemburg, cel mai mare paradis fiscal din UE
Finante-Banci | Data Publicarii: 10-04-2013

Cel mai mare paradis fiscal din spatiul comunitar este Luxemburgul, tara in care banii pot fi, legal, feriti de fisc, informeaza Deutsche Welle.

Investitorii doresc siguranta deplina pentru banii lor, profit mare si impozite cat mai mici, conditii oferite nu numai in insule exotice, ci si in Europa. 'Nu trebuie sa cautam tocmai in Caraibe. E de ajuns sa privim la usa casei noastre', sustine inspectorul financiar Reinhard Kilmer. Potrivit acestuia, Marea Britanie protejeaza Insulele Canalului si Insula Man, iar Franta are principatul Monaco. In plus, Europa mai are batai de cap cu Elvetia, Luxemburg si Austria. Randamentele poate nu sunt atat de grozave ca cele din Insulele Virgine, insa depozitele sunt extrem de sigure, sustine Kilmer. 

Cel mai mare paradis fiscal al comunitatii europene este Marele Ducat de Luxemburg, stat fondator al Uniunii. Insa ministrul finantelor, Luc Frieden, respinge ideea ca Luxemburgul este un paradis fiscal. 'Suntem un centru financiar european si nu incurajam evaziunea', a declarat in repetate randuri Luc Frieden. 

In micutul stat functioneaza 141 de banci din 26 de tari. Timp de mai multe decenii, Luxemburgul si-a castigat reputatia de oaza fiscala sigura. Volumul fondurilor de investitii se ridica la aproximativ 2100 de miliarde de euro, estimeaza biroul de consiliere financiara Ogier. Aceste fonduri sunt scutite de taxe. Pentru a-si proteja profiturile de mana lunga a fiscului, multe concerne internationale si-au deschis filiale in Marele Ducat. Conform legislatiei europene in vigoare, procedura este permisa. Banii proveniti din strainatate au saltat Luxemburgul in fruntea clasamentului european al veniturilor pe cap de locuitor. 

Europarlamentarul german Sven Giegold, expert financiar al formatiunii Verzilor, cere mai multa transparenta din partea firmelor. 'Orice companie ar trebui sa mentioneze in bilantul anual cate filiale are, ce profituri a inregistrat, unde anume au fost obtinute profiturile si cat impozit a platit', sustine Giegold. 

Intr-un interviu acordat publicatiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, ministrul Luc Frieden s-a aratat dispus sa analizeze posibilitatea de a transmite automat in strainatate veniturile aferente dobanzilor, dar numai in cazul investitorilor particulari din afara Luxemburgului. Declaratiile sale au fost criticate in Luxemburg. 'Secretul bancar trebuie pastrat', au cerut tinerii democrati. 

UE nu raspunde de politica fiscala a fiecarui stat membru, iar competitia ratelor de impozitare este dorita. De ani de zile, europenii incearca sa gaseasca o baza unitara de evaluare, adica sa stabileasca ce anume din avere sau din venit ar trebui, in general, impozitat. Expertii sunt de parere ca demersul e inutil. In schimb, transparenta este necesara mai ales luand in considerare posibile furtuni financiare in oazele fiscale europene, caz in care celelalte state membre ar putea fi invitate sa ia parte la operatiunea de salvare. 

Partenerii europeni au contribuit cu zece miliarde de la salvarea Ciprului. Valoarea bancilor din micul stat insular era de sapte ori mai mare decat performanta economica anuala a tarii. In Luxemburg, acest raport este de 22 de ori mai mare.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/67209_luxemburg,_cel_mai_mare_paradis_fiscal_din_ue.html