BankNews.ro - The Business Republic

Cat costa un credit de la institutiile financiare nebancare
Finante-Banci | Data Publicarii: 12-04-2013

In conditiile inaspririi standardelor de creditare, numarul romanilor care pot obtine imprumuturi de la banci a scazut considerabil in ultimii ani. Totodata, sansele de a accesa un nou imprumut sunt minime in cazul celor care figureaza ca rai platnici in baza de date a Biroului de Credit. 

O varianta de finantare pentru acestia, foarte costisitoare de altfel, o constituie imprumuturile de la institutiile financiare nebancare, care sunt mai putin restrictive atunci cand vine vorba de creditare.

Venitul acceptat este de cel putin 450 lei, fiind luate in considerare mai multe surse, respectiv venituri din salarii, drepturi de autor, chirii, dividende, pensii, diurna, rente viagere etc. Documentatia solicitata este minima: act de identitate, adeverinta de venit, fisa fiscala pe anul precedent (pentru salariati), ultimul talon de pensie in original, cerere de credit, acord preluare date cu caracter personal, factura la utilitati.

In ceea ce priveste costurile, acestea sunt considerabil mai mari decat cele percepute de banci. Astfel, dobanzile aferente imprumuturilor sar, in unele cazuri, de 70%, in timp ce dobanzile penalizatoare aplicate la suma scadenta, neachitata, depasesc 30%.

Portalul de servicii financiare Efin.ro a analizat oferta de credite de consum din portofoliul institutiilor financiare nebancare si va prezinta cinci astfel de imprumuturi plus costurile aferente.

Persoanele care acceseaza creditul de consum BRD Finance pot obtine pana la 30.000 lei, pe o perioada de maximum 5 ani. Dobanda perceputa de institutie incepe de la 7%, iar avansul solicitat este 0%. Pentru un imprumut de 3.000,01 lei pe 12 luni, rambursat prin "Credit Super Util", DAE este 19,67%, rata lunara 275,14 lei, costul total al creditului fiind de 3.301,68 lei.

Accesand creditul de nevoi personale de la TBI Credit, poti obtine cel mult 5.000 euro, pe o perioada de maximum 5 ani. Spre exemplu, pentru un credit in valoare de 10.000 lei, pe o durata de 6 luni, comisionul de analiza a dosarului este de 641,75 lei, rata lunara este 1.789,18 lei, DAE este 24,78%, valoarea totala platibila a imprumutului fiind de 10.735,06 lei.

Integral in Ziare.com

http://www.banknews.ro/stire/67267_cat_costa_un_credit_de_la_institutiile_financiare_nebancare.html