BankNews.ro - The Business Republic

Depozitele la cele noua sucursale straine reprezinta 8% din totalul depozitelor din Romania
Finante-Banci | Data Publicarii: 12-04-2013

Depozitele la cele noua sucursale ale bancilor straine totalizau la sfarsitul primului trimestru din acest an 24,4 mld. lei (5,5 mld. euro) si reprezentau aproximativ 8% din totalul sumelor depuse la bancile din Romania, reiese din datele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Totalul depozitelor la bancile de pe teritoriul Romaniei a ajuns la finele lunii martie la 303,6 mld. lei, iar sumele la institutiile de credit garantate de Fond erau de 279,2 mld. lei.

  La sfarsitul perioadei ianuarie - martie din acest an existau 32 de banci persoane juridice romane, participante la FGDB, si noua sucursale ale institutiilor de credit din alte state membre. Cele mai mari banci locale care functioneaza ca sucursale sunt ING (Olanda), Citi (Irlanda) si Italo-Romena (Italia).

Sucursalele bancilor straine nu mai sunt membre ale FGDB de la 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, fiind incluse in schemele de garantare a depozitelor din tarile de origine. In cazul supravegherii sucursalelor deschise de bancile straine atributiile BNR sunt limitate in principal la monitorizarea indicatorilor de solvabilitate si a constituirii rezervelor minime obligatorii.

  Depozitele bancare mai mici de 100.000 de euro pe deponent/pe banca sunt garantate la nivel europen. Daca in 2008 sumele depuse de romani la sucursale ajungeau la aproximativ 12 mld. lei, reprezentand 5% din totalul depozitelor, in ultimii trei ani valoarea s-a dublat, iar ponderea din total oscileaza in jur de 8%.

In timp ce depozitele la sucursalele bancilor straine au crescut in T4 2012 si T1 2013, cele de la bancile romanesti cu capital strain au scazut. "Evolutia depozitelor la sucursalele din Romania ale bancilor straine a fost opusa celei la institutiile de credit romane, valoarea acestora majorandu

Integral in ZF.ro

http://www.banknews.ro/stire/67270_depozitele_la_cele_noua_sucursale_straine_reprezinta_8p_din_totalul_depozitelor_din_romania.html