BankNews.ro - The Business Republic

UE vrea ca depozitele sa fie nationalizate atunci cand bancile sunt in pericol
Finante-Banci | Data Publicarii: 12-04-2013

Un proiect de directiva a Comisiei Europene prevede ca depozitele mai mari de 100.000 sa fie supraimpozitate de state atunci cand bancile sunt in pericol de a intra in faliment.

Precedentul Cipru se va transforma in strategie-sablon atunci cand sistemul bancar este in pericol, daca un proiect de directiva a Comisiei Europene (CE) va fi aprobat. Documentul  prevede ca statul sa nationalizeze partial depozitele bancare cu o valoare mai mare de 100.000 de euro pentru a recapitaliza institutia atunci cand aceasta este in pragul colapsului.    Depozitele garantate nu vor fi afectate   Potrivit unui proiect de modificare a directivei, obtinut de agentia de stiri Mediafax, depozitele bancare nu vor mai fi protejate atunci cand banca va intra in procedura de salvare cu fonduri proprii. Statul va trebui sa intervina si sa utilezeze toate resursele institutiei de creditare pentru evitarea falimentului, inclusiv depozitele clientilor. Acestea pot fi sau nu supraimpozitate, insa pot scapa de masura doar daca fondurile obtinute din celelate resurse ale bancii sunt de ajuns pentru recapitalizare.   

Exceptie de la aceasta supraimpozitare fac doar depozitele garantate, depozitele si activele clientilor protejati de legea falimentului sau dreptul civil, dar si datoriile institutiei catre angajati, furnizori si stat.

In UE, toate depozitele bancare mai mici de 100.000 de euro sunt garantate. In Romania, la 30 iunie 2012, depozitele garantate de Fondul National de Garantare a Depozitelor Bancare insumat 144,8 miliarde de lei. Suma reprezinta 45,7% din valoarea totala a depozitelor constituite la institutiile de credit participante la Fond.   In sistemul bancar romanesc, doar 31 de banci - cele autohtone si cele cu capital strain - contribuie la Fond. Celelalte noua institutii prezente pe piata romaneasca sunt sucursale ale unor banci straine si participa la fondurile de garantare a depozitelor din tarile-mama. 

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/67274_ue_vrea_ca_depozitele_sa_fie_nationalizate_atunci_cand_bancile_sunt_in_pericol.html