In ultima perioada se tot vorbeste de cine garanteaza depozitele romanilor din banci, daca este Fondul de Garantare din Romania sau institutii similare din tara de origine a bancii.
Totul a plecat de la situatia deponentilor din Romania a bancii Bank of Cyprus, care este inchisa de 2 saptamani pentru gasirea unui eventual cumparator. Deponentii la aceasta banca sau trezit cu banca inchisa, singurele retrageri din conturile bancii, pot sa fie efectuate doar de la ATM-uri.
In plus, daca depozitele de pana la 100.000 euro sunt garantate de schema de garantare din Cipru, clientii sucursalei din Romania a Bank of Cyprus, care au in conturi sume mai mari de 100.000 euro, vor pierde o parte din banii care depasesc valoarea garantata.
Potrivit datelor de la Fondulde Garantare, in Romania functioneaza 31 de banci care sunt persoane juridice romane si pentru care depozitele sunt garantate de catre Fondul de Garantare si 9 banci sunt sucursale ale unor banci din state apartinand UE. Depozitele constituite la aceste 9 banci sunt garantate de institutiile similare din tarile de origine.
Majoritatea deponentilor nu stiu care este diferenta dintre cele doua tipuri de banci, si nici nu citesc contractele atunci cand constitue un depozit la termen, pentru a intelege cine le garanteaza banii si ce drepturi au in calitate de deponenti.
Ce este important de stiut: depozitele bancare sunt garantate in limita a 100.000 euro, atat la bancile cu personalitate juridica romana, pentru care depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare din Romania, dar si pentru bancile care functioneaza in tara noastra ca si sucursale ale unei banci din Uniunea Europeana. In Uniunea Europeana depozitele sunt garantate la fel ca si in Romania, pana la echivalentul a 100.000 euro.
Conform legii, toate institutiile de credit persoane juridice romane, dar si sucursalele bancilor straine, din afara Uniunii Europene, autorizate de BNR, sunt obligate sa participe la Fondul de Garantare a depozitelor.
In cazul sucursalelor bancilor din UE, restituirea depozitelor garantate depuse in aceste banci, este efectuata de catre institutia similara Fondului de Garantare de la noi, din tara de origine a bancii.
Banci din Romania - sucursale ale bancilor straine
- Banca Italo Romena - Italia
- Bank of Cyprus - Cipru
- Bloom Bank France - Franta
- BNP Paribas Fortis - Belgia
- Caixabank - Spania
- Citibank - Irlanda
- ING Bank - Olanda
- Montepio Credito - Portugalia
- TBI Bank - Bulgaria
Sursa: BNR, FGDB
Deponentii care au mai mult de 100.000 la o banca pot sa plaseze cate 100.000 de euro la fiecare banca, pentru a proteja economiile. Plafonul de garantare este de 100.000 euro pe deponent si institutie de credit.
Sursa: MoneyCenter.ro
http://www.banknews.ro/stire/67308_lista_bancilor_din_romania_-_sucursale_ale_bancilor_straine.html