BankNews.ro - The Business Republic

Cotatia aurului isi revine, dupa cea mai mare scadere incepand din anii '80
Finante-Banci | Data Publicarii: 16-04-2013

Pretul unciei de aur si-a revenit usor in tranzactiile electronice derulate marti, dupa scaderea puternica inregistrata luni, de 9,3%, cel mai puternic declin pe parcursul unei zile incepand cel putin din anii '80, potrivit portalului MarketWatch.

  Uncia de aur cu livrare in iunie se afla in urcare cu 1,16%, la 1.376,9 dolari la deschiderea burselor europene, dupa ce luni a scazut cu 9,3%, 140,3 dolari, la 1361,1 dolari pe uncie. Declinul procentual este cel mai mare pentru aur intr-o singura sedinta incepand din februarie 1983, in timp ce scaderea in dolari este cea mai puternica din ianuarie 1980 si a doua ca marime din istorie.

Grupul american CME, care detine principala bursa de metale din SUA, a decis luni sa creasca garantiile financiare pentru tranzactii pe contracte futures pentru aur, argint si alte metale pretioase.

Declinul puternic al pretului aurului a afectat si cotatiile la bursa ale companiilor miniere.

  Increderea investitorilor in aur a fost afectata de reducerea pretului tinta de catre unele grupuri bancare, precum si de vanzarea de catre investitori a unor produse financiare legate de aur. Goldman Sachs a coborat saptamana trecuta pretul tinta pentru aur in acest an la 1.545 dolari pe uncie. Aurul a coborat sub acest nivel inca de vineri.

  Unii analisti considera ca la declinul puternic au contribuit si temeri ca marile banci centrale ar putea vinde aur pentru a ajuta guvernele sa-si reduca datoriile. Comisia Europeana a propus recent, intr-un document preliminar ajuns in presa, ca banca centrala a Ciprului sa vanda excesul rezervei de aur, pentru a obtine circa 400 de milioane de euro.

Preturile argintului si altor metale au inregistrat, de asemenea, scaderi luni, din cauza temerilor privind situatia economiei globale, dupa date macroeconomice sub asteptari din China.

Integral in Gandul.info

http://www.banknews.ro/stire/67352_cotatia_aurului_isi_revine,_dupa_cea_mai_mare_scadere_incepand_din_anii_80.html