BankNews.ro - The Business Republic

Finantarea Strategiei Dunarii in perioada 2014-2020, discutata la Bucuresti
Economie | Data Publicarii: 18-04-2013

Coordonatorii din cele 14 state implicate in Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii au sustinut, intr-o reuniune la Bucuresti, ca trebuie identificate prioritati nationale a caror realizare necesita cooperarea cu alte state pentru a include obiectivele acestei Strategii in Acordurile de Parteneriat si in Programele Operationale pentru perioada 2014-2020.

"Temele abordate in cadrul reuniunii au fost modalitatile de includere a obiectivelor Strategiei Dunarii in cadrul documentelor de programare si Programelor Operationale pentru statele membre UE, precum si reflectarea prioritatilor Strategiei in cadrul instrumentelor financiare UE destinate statelor non-membre UE, in viitoarea perioada de programare 2014-2020", detaliaza Ministerul Afacerilor Externe, in calitate de organizator, intr-un comunicat remis AGERPRES. 

Reprezentantii romani s-au referit, printre altele, la modul in care, in tara noastra, institutiile implicate in implementarea Strategiei Dunarii, respectiv in procesul de programare a fondurilor europene structurale si de investitii promoveaza o abordare coordonata si integrata menita sa faciliteze finantarea proiectelor Strategiei. 

In cadrul reuniunii, ce a avut loc marti si miercuri, interventiile participantilor au evidentiat ca "Strategia Dunarii reprezinta o platforma de cooperare stabila, care permite identificarea de prioritati comune si faciliteaza coerenta si colaborarea intre programele si politicile dezvoltate in regiunea Dunarii", relateaza MAE. 

"Din discutii s-a degajat faptul ca includerea obiectivelor Strategiei UE pentru regiunea Dunarii in Acordurile de Parteneriat si in cadrul Programelor Operationale pentru perioada 2014-2020 presupune identificarea acelor prioritati nationale a caror realizare necesita cooperarea cu alte state", arata sursa citata. 

Potrivit MAE, reuniunea a fost apreciata drept o contributie importanta adusa de Romania la efortul, in plan european, de a stimula, la nivelul tuturor statelor participante la Strategie, o abordare macroregionala a provocarilor transnationale in regiunea Dunarii, precum interconectarea retelelor de transport, gestionarea riscurilor de mediu, stimularea competitivitatii. 

Participantii au convenit ca o urmatoare reuniune, in acelasi format, sa aiba loc in Germania/Stuttgart, in luna iunie. 

Reuniunea de la Bucuresti a fost organizata de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in cooperare cu Comisia Europeana. 

Strategia UE pentru regiunea Dunarii reprezinta o platforma de cooperare a statelor participante, in vederea dezvoltarii economice si sociale a regiunii Dunarii prin implementarea in regiune a politicilor Uniunii Europene. 

La Strategia UE pentru regiunea Dunarii participa opt state membre UE (Austria, Bulgaria, R. Ceha, R.F. Germania-landurile Bavaria si Baden-Wurttemberg, Slovenia, Slovacia, Romania, Ungaria) si sase state non-membre UE (Croatia, R. Serbia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, R. Moldova, Ucraina). 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/67394_finantarea_strategiei_dunarii_in_perioada_2014-2020,_discutata_la_bucuresti.html