Delegatia PSD din Parlamentul European (PE) este singura din Romania care a avut o pozitie unitara la votul de joi asupra raportului de progres privind Kosovo, care contine o solicitare privind recunoasterea independentei acestei entitati. Daca social-democratii romani s-au abtinut la momentul votului, eurodeputatii PDL si PNL nu au avut un consemn de vot in cadrul delegatiilor, dar cel putin optiunile lor individuale asupra chestiunii par a fi diferite.
Raportul privind 'Procesul de integrare europeana a regiunii Kosovo' a fost adoptat joi dupa-amiaza prin ridicare de maini, si nu prin apel nominal, deci nu exista un proces verbal cu voturile individuale ale eurodeputatilor romani.
Documentul saluta rezultatele studiului de fezabilitate al Comisiei Europene, 'care a concluzionat ca Acordul de stabilizare si de asociere intre UE si Kosovo poate fi incheiat si in situatia in care statele membre ale UE isi mentin puncte de vedere diferite cu privire la statutul Kosovo, daca sunt indeplinite mai multe conditii de baza de catre Kosovo'.
Parlamentul European 'incurajeaza, cu toate acestea, restul de cinci state membre sa recunoasca Kosovo si le invita sa faca tot posibilul pentru a facilita relatiile economice, sociale si politice intre cetatenii lor si cei din Kosovo', se adauga in rezolutia eurodeputatei Ulrike Lunacek, din grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana.
Eurodeputatul PDL Marian-Jean Marinescu, care este vicepresedintele grupului PPE din PE, a precizat ca personal a votat pentru adoptarea raportului urmand linia grupului, mentionand insa ca nu a existat o intelegere in cadrul delegatiei romane privind o anumita linie de vot.
'Am urmarit linia grupului PPE, care nu crea probleme Romaniei. Este o rezolutie privind situatia din Kosovo, este un raport de progres, arata ce face Kosovo in acest moment ca o entitate care vrea sa faca parte din UE. Alta data, cand a fost vorba de statutul sau, noi, romanii din PPE, am votat intotdeauna impotriva la articolele care aveau legatura cu acest lucru. Dar acum nu a fost niciun fel de problema', a declarat Marian-Jean Marinescu pentru Agerpres.
Intrebat despre articolul care face referire la recunoasterea independentei Kosovo de catre statele care nu au facut-o inca, eurodeputatul PDL a raspuns ca in toate rapoartele referitoare la Kosovo se mentioneaza acest lucru. 'Nu are niciun fel de consecinta juridica', a subliniat el.
Delegatia PSD din cadrul PE s-a abtinut la momentul votului, la recomandarea eurodeputatului Ioan Mircea Pascu, care detine functia de vicepresedinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din legislativul comunitar.
'Raportul a trecut o recomandare ca tarile care n-au recunoscut Kosovo sa faca tot ce se poate ca sa recunoasca aceasta entitate, cred ca nu e corect. E un raport de progres, insa intotdeauna in raportul de progres exista aceasta fraza pe care cei care au recunoscut Kosovo vor sa ne-o bage noua pe gat, spunandu-ne sa ne modificam pozitia, sa recunoastem si noi /Kosovo/. Am facut un amendament cu alti 40 de europarlamentari, in sensul ca nimeni nu poate sa oblige pe altul cum sa decida si acel amendament a cazut la vot. In schimb a trecut la vot amendamentul cu obligatia noastra de a ne schimba pozitia. In aceste conditii am fost generosi ca ne-am abtinut de la vot', a afirmat Ioan Mircea Pascu.
Intrebat despre pozitia premierului Victor Ponta, care a declarat vineri ca Romania ar trebui sa mearga alaturi de familia europeana si sa recunoasca Kosovo, eurodeputatul PSD a declarat ca datoria reprezentantilor Romaniei in PE este sa urmeze linia politica a tarii, nu sa anticipeze schimbarea ei.
'E foarte bine. Cand vom recunoaste /independenta Kosovo/ si se schimba linia politica, o s-o schimbam si noi. Dar pana atunci nu are rost sa anticipam noi schimbarea liniei politice. Nu noi suntem cei care dam linia politica, altii o dau si noi o urmam. Deocamdata asta-i linia politica', a spus Pascu.
Lidera delegatiei PNL din PE, Norica Nicolai, a precizat ca a votat impotriva raportului, chiar daca era unul de progres, pentru ca exista obligatia unei anumite consecvente 'indiferent ce ar fi'.
'Eu am votat contra si banuiesc ca si colegii mei care au fost /la vot/, pentru ca avem o linie de tara si o respectam. Mi se pare absolut corect ca in materie de politica externa sa respectam liniile mari ale tarii', a declarat Norica Nicolai pentru Agerpres.
In ceea ce priveste opinia exprimata de premierul Victor Ponta vineri, Norica Nicolai a spus ca, in opinia ei, Romania poate adopta o astfel de pozitie fata de Kosovo 'in masura in care se va ajunge la un acord cu Serbia'.
'Eu cred ca problema la momentul de fata este a intelegerii dintre Serbia si Kosovo. Orice intelegere se va realiza trebuie respectata. Putem sa discutam niste lucruri, dar trebuie sa le discutam foarte serios cand ele au un anumit contur', a mai spus Norica Nicolai.
Sursa: AGERPRES
http://www.banknews.ro/stire/67438_eurodeputatii_romani_au_avut_optiuni_diferite_la_votul_asupra_rezolutiei_care_solicita_recunoasterea_independentei_kosovo.html