BankNews.ro - The Business Republic

INCDMTM A OBTINUT MEDALIA DE AUR LA SALONUL INTERNATIONAL DE INVENTII DE LA GENEVA
Diverse | Data Publicarii: 22-04-2013

Cea de-a 41-a editie a Salonului International de Inventii de la Geneva, a adus reprezentantilor Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii (INCDMTM) din Bucuresti o medalie de aur.

Inventia premiata este: Sistem de masurare cu ultrasunete a depunerilor de sedimente in lacurile de acumulare, pe scurt "SEDCONTROL", avandu-i ca autori pe: Mihai Margaritescu, Alexandru Moldovanu, Vlad Vaduva, Cristian Draghescu si Florin Alexandru Isvoranu. 

SEDCONTROL este un sistem pentru masurarea depunerii de sedimente cu eliminarea erorilor de pozitionare. Este construit in doua variante: modulul subacvatic (figura din stanga) si modulul cu senzori montat pe componenta plutitoare (figura din dreapta). Are incorporat un senzor de distanta cu ultrasunete, un senzor de turbiditate si o serie de senzori cu ultrasunete. Modulul receptor de date consta intr-un modem radio si un laptop care permite preluarea si prelucrarea datelor.

Dinamica procesului de colmatare prezinta interes pentru specialistii care cerceteaza lacurile, avand implicatii in: generarea de energie, controlul inundatiilor, aprovizionarea cu apa, reglarea nivelului apei, pescuit, navigatie si recreere.

Sistemul SEDCONTROL are urmatoarele avantaje:

  • •  permite masuratori directe dintr-o pozitie fixa de masurare, care nu este afectata de erorile intrinseci ale sistemelor mobile;
  • •  permite obtinerea de informatii in timp real legate de schimbarile din stratul de sedimente.

"Prin succesul obtinut de cercetatorii INCDMTM, demonstram ca in ciuda turbulentelor cu care se confrunta economia nationala si mai ales a finantarii, domenii high-tech precum Mecatronica nu inceteaza sa produca rezultate competitive”, afirma dl. prof. univ. dr. ing. Gheorghe Ion Gheorghe, director general al INCDMTM.

Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii (INCDMTM), infiintat in anul 1971, este subordonat Ministerului Economiei si Ministerului Educatiei Nationale si are ca obiect de activitate principal cercetarea stiintifica (atat fundamentala, cat si aplicata) si dezvoltarea tehnologica in domeniul mecanicii fine si al mecatronicii. INCDMTM se concentreaza pe elaborarea si perfectionarea tehnicilor de masurare. Eforturile cercetatorilor INCDMTM vizeaza dezvoltarea de variate produse si tehnologii mecatronice (conventionale sau neconventionale). Mai mult, in calitate de Institut National, INCDMTM contribuie la elaborarea strategiei de dezvoltare a domeniului si la realizarea obiectivelor stiintifice si tehnologice stabilite prin Planul National de Cercetare Stiintifica, Dezvoltare si Inovare (PNCDI) si Programul Nucleu. In conditiile exploziei informationale, domenii de varf, printre care si mecatronica (o stiinta care integreaza mecanica fina, electronica, robotica si informatica) au devenit o prioritate si s-au dezvoltat si in Romania. Printre pionierii acestui domeniu se numara si INCDMTM), in prezent unicul Institut National ce realizeaza produse mecatronice, in colaborare cu institute, societati comerciale si universitati cu profil similar din tara si din strainatate. 


http://www.banknews.ro/stire/67458_incdmtm_a_obtinut_medalia_de_aur_la_salonul_international_de_inventii_de_la_geneva.html