BankNews.ro - The Business Republic

Planuri fara precedent de modernizare a infrastructurii din Sri Lanka, prezentate la Camera Nationala
Afaceri | Data Publicarii: 24-04-2013

Extinderea relatiilor economice si comerciale dintre Romania si Sri Lanka si valorificarea oportunitatilor de afaceri aparute in actualul context geo-politic au facut obiectul mesei rotunde organizate de Camera de Comert si Industrie a Romaniei - Camera Nationala, cu ocazia vizitei intreprinse in tara noastra de o delegatie oficiala din Sri Lanka, condusa de E.S. Ministrul Afacerilor Externe, Domnul Gamini Lakshman Peiris. Delegatia de rang inalt a fost primita la Palatul CCIR de Domnul Jose Iacobescu, Presedinte fondator al Uniunii Camerelor de Comert Bilaterale din Romania, membru asociat in Colegiul de Conducere al Camerei Nationale, Presedintele Camerei Bilaterale Romania-Liechtenstein si de doamna Liliana Stefanescu, Sef Cancelarie si al Executivului Camerei de Comert Nationale. 

La masa rotunda au participat din partea inaltilor oaspeti E.S. Ambasadorul Sri Lanka, Doamna Pamela J. Deen si E.S. Consulul Onorific al Romaniei in Sri Lanka, Domnul Geoffrey Aloysius. 

Domnul Jose Iacobescu a transmis mesajul E.S. Presedintele Camerei de Comert Nationale, Domnul Mihail M. Vlasov, facand o scurta prezentare a Sistemului Cameral din Romania, cu accent pe serviciile unice la nivel national puse la dispozitia comunitatii de afaceri de Camera Nationala. In plan international, CCIR colaboreaza cu peste 170 de organizatii din toata lumea si este membru activ, cu drepturi depline, al urmatoarelor organizatii reprezentative: ICC (Camera de Comert Internationala), Eurochambers (Asociatia Europeana a Camerelor de Comert si Industrie), ABC (Asociatia Camerelor de Comert din Balcani) si BSEC-BC (Consiliul de Afaceri al Cooperarii Economice la Marea Neagra), ceea ce o recomanda ca partener natural atat "al sectorului privat cat si al celui public”, pentru ca "ofera alternative de dezvoltare economica pentru realizarea unui spatiu efectiv de cooperare si a unui mediu economic dinamic. Masa Rotunda de astazi se constituie astfel intr-un cadru flexibil de cooperare bilaterala intre Romania si Sri Lanka”, se arata in mesajul Presedintelui Camerei de Comert Nationale.

"Este un moment foarte prielnic pentru extinderea relatiilor economice bilaterale”, a spus la randul sau, Ministrul Afacerilor Externe din Sri Lanka, care a punctat principalele coordonate ale contextului socio-politic si ale situatiei economice din tara sa. Dupa circa 40 de ani de blocaj generat de problema terorismului, Sri Lanka revine pe scena economica internationala, inregistrand cresteri anuale ale PIB de circa 7%, si o oferta generoasa pentru investitorii straini care folosesc resursele naturale si umane din Sri Lanka, prioritatea actualului Guvern fiind de a deplasa accentul de pe exportul produselor prime (ceai si cauciuc) pe produsele cu valoare adaugata. Conform declaratiilor Domnului Gamini Lakshman Peiris, Sri Lanka poate reprezenta pentru companiile romanesti o deschidere catre Pakistan si India. 

De asemenea, companiile romanesti sunt binevenite sa contribuie la dezvoltarea domeniilor prioritare pentru Sri Lanka, respectiv: constructiile, tehnologia informatiei si industria de software, industriile prelucratoare, precum si la implementarea planurilor fara precedent de dezvoltare a infrastructurii: cai ferate, autostrazi, porturi si aeroporturi, finantate din bugetul public, de investitori internationali sau sprijinite de Banca de Dezvoltare a Asiei.

Ministrul Afacerilor Externe din Sri Lanka a propus Camerei Nationale realizarea unui schimb de experienta cu Camera Nationala din Sri Lanka si participarea impreuna cu o delegatie de oameni de afaceri la Summitul Economic programat pentru luna noiembrie a.c., ocazionat de Summitul Commonwealth.

In acest context, Doamna Cornelia Liliana Stefanescu, Sef Cancelarie si al Executivului Camerei de Comert Nationale, a adresat Inaltului oficial srilankez propunerea de a organiza un Forum de Afaceri Romania - Sri Lanka, la Bucuresti, in scopul explorarii oportunitatilor din cele doua piete, exprimandu-si convingerea ca evenimentul va constitui o platforma de promovare a celor doua comunitati de afaceri, prin impulsionarea schimburilor comerciale. In contextul evolutiei inregistrate in relatiile dintre cele doua State, prin intalniri la nivel Inalt atat in plan politic si comercial, Doamna Stefanescu a propus partii srilankeze nominalizarea unei personalitati din lumea juridica din tara sa, pentru a fi inclusa pe lista de  arbitri ai Curtii de Arbitraj Comercial International de pa langa Camera de Comert Nationala a Romaniei, privilegiu acordat Inaltilor Oficiali cu care Camera de Comert Nationala stabileste relatii de cooperare.

In incheiere, in contextul vointei ferme a celor doua parti de promovare si amplificare a cooperarii bilaterale, partea srilankeza a multumit Camerei de Comert Nationale pentru organizare, consemnand vizita in Cartea de Onoare a Camerei de Comert Nationale.


http://www.banknews.ro/stire/67525_planuri_fara_precedent_de_modernizare_a_infrastructurii_din_sri_lanka,_prezentate_la_camera_nationala.html