BankNews.ro - The Business Republic

Premierul desemnat, s-a consultat cu toate partidele pentru formarea noului guvern italian
International | Data Publicarii: 26-04-2013

Premierul desemnat al Italiei Enrico Letta, numarul doi in ierarhia Partidului Democrat, reprezentant al stangii moderate, a efectuat joi o serie de consultari politice in vederea formarii unui executiv de mare coalitie, intre stanga si dreapta.

Enrico Letta /46 de ani/, care a fost mandatat miercuri de presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, sa incerce formarea unui nou guvern, s-a intalnit joi, la sediul Camerei Deputatilor de la Roma /Palatul Montecitorio/, cu delegatia partidului Stanga, Ecologie si Libertate (SEL), al carui lider, Nichi Vendola /guvernatorul regiunii Puglia, din sudul Peninsulei/, a respins posibilitatea de a sustine un guvern de mare coalitie cu dreapta lui Silvio Berlusconi si a delarat ca SEL va trece in opozitie, impreuna cu Miscarea 5 Stele. 

Nu va da votul de incredere pentru guvernul Letta nici formatiunea de extrema dreapta 'Fratelli d'Italia', care va face parte din opozitie. 

Si Liga Nordului /partid populist de dreapta/ va trece in opozitie, a declarat seful delegatiei acestei formatiuni, secretarul partidului Roberto Maroni, fost ministru de interne. 'Letta mi s-a parut hotarat si concret. Daca guvernul Letta va da faliment, va da faliment intreaga Italie si singura solutie posibila va fi aceea a alegerilor anticipate', a spus Maroni. 

Delegatia formatiunii de centru 'Alegere civica', fondata de Mario Monti, a declarat ca va sustine executivul Letta. 

A vorbit joi si presedintele Senatului, Pietro Grasso, care a subliniat ca 'guvernul Letta este singura solutie posibila in acest moment'. 

Despre situatia politica din Italia a vorbit joi si presedintele Conferintei Episcopale Italiene (CEI), cardinalul Angelo Bagnasco. In opinia sa, 'binele natiunii nu se poate construi fara un guvern stabil, imediat, cu obiective precise de relansare economica si de reforme structurale'. Politicienii italieni, a adaugat cardinalul Bagnasco, 'nu mai pot tergiversa, deoarece italienii nu mai pot astepta. Fortele politice au fost alese pentru binele populatiei', a mai amintit presedintele CEI. 

Consultarile premierului desemnat au continuat joi seara cu delegatiile principalelor forte politice, Poporul Libertatii (PdL, de dreapta), partidul fondat de fostul premier Silvio Berlusconi, Partidul Democrat (PD, de stanga) si Miscarea 5 Stele (M5S) a fostului comediant Beppe Grillo. La cererea M5S, acceptata 'fara probleme' de Enrico Letta, consultarile cu aceasta formatiune politica au fost transmise in direct pe Internet si preluate de toate posturile de televiziune din Italia. M5S, pe care Enrico Letta a invitat-o sa nu continue "sa refuze orice forma de colaborare", a declarat ca va ramane la opozitie si nu va sprijini noul guvern. 

De la Dallas, in SUA, unde participa la inaugurarea complexului fondat de fostul presedinte american George W. Bush, 'Presidential Library', (fiind singurul oaspete italian invitat), fostul premier Silvio Berlusconi a declarat ca 'situatia nu este usoara'. 'Eu sunt insa o persoana optimista si cred ca Italia va reusi sa depaseasca acest moment de blocaj politic'. Partidul fondat de "Il Cavaliere", PdL, va sustine guvernul Letta daca programul acestuia se va baza pe programul prezentat de coalitia de centru-dreapta in campania electorala. 

Partidul Democrat (PD, de stanga) va sustine guvernul Letta. 

Publicatiile din Italia sunt de parere ca Letta doreste sa stabileasca, pana sambata, lista ministrilor care vor face parte din viitorul executiv (18 ministri, dintre care 12 cu portofolii)), pentru a se prezenta apoi, lunea sau martea viitoare, in parlament pentru votul de investitura. 

Daca guvernul Letta va reusi sa obtina aprobarea ambelor camere ale legislativului, Italia, cea de a treia economie din zona euro, ar putea sa depaseasca actualul blocaj politic cauzat de rezultatul incert al alegerilor generale din 24 si 25 februarie, la care nicio coalitie nu a obtinut majoritatea absoluta in ambele camere. 

Sarcina lui Enrico Letta va fi deosebit de dificila, in timp ce criza economica din tara se agraveaza si creste rata somajului, informeaza mass-media din Peninsula.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/67593_premierul_desemnat,_s-a_consultat_cu_toate_partidele_pentru_formarea_noului_guvern_italian.html