BankNews.ro - The Business Republic

Patru banci au imprumutat aproape 710 milioane lei de la BNR
Finante-Banci | Data Publicarii: 29-04-2013

Banca Nationala a Romaniei a imprumutat luni patru banci cu 709,5 milioane lei, prin operatiunea repo saptamanala, suma cu aproape doua treimi peste imprumuturile acordate saptamana trecuta, desi dobanzile practicate pe piata interbancara sunt in continuare sub rata dobanzii de politica monetara.

La operatiunea de la inceputul saptamanii trecute au participat trei institutii de credit, care au atras 429,8 milioane lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati, de regula, pentru o saptamana.

Dobanzile practicate luni de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o saptamana au crescut usor, insa sunt in continuare sub rata dobanzii de politica monetara. Dobanzile afisate luni dimineata sunt de 3,98% - 4,48% pe an, in crestere fata de nivelurile de vineri, de 3,58% - 4,08% pe an.

Imprumuturile acordate luni de banca centrala prin licitatia repo vor fi rambursate martea viitoare, pe 7 mai, avand in vedere ca ziua de 6 mai este libera, pentru a doua zi de Paste pe rit ortodox.

Incepand din 4 martie, BNR nu a mai limitat imprumuturile acordate bancilor comerciale prin licitatiile repo, iar sumele au variat intre 7,33 miliarde lei si 178,3 milioane lei.

Integral in ECONOMICA.net

http://www.banknews.ro/stire/67651_patru_banci_au_imprumutat_aproape_710_milioane_lei_de_la_bnr.html