BankNews.ro - The Business Republic

Isarescu catre banci: Nu scadeti dobanzile la depozite. Cine sa-ti ia credite cu 15% dobanda?
Finante-Banci | Data Publicarii: 09-05-2013

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat miercuri ca reducerea intervalului la facilitatile bancii centrale ar trebui sa fie un semnal pentru banci sa nu reduca dobanzile la depozite, dar sa accepte rate mai mici la creditare, intrucat cererea de finantare nu poate aparea cu dobanzi de 15% pe an.

"Dam un semnal bancilor cum sa inceapa si ele ciclul de reducere. Ele incepeau cam asa. Se uitau in buget si incepeau: a coborat BNR ratele de referinta coboram si noi ratele de dobanzi la depozite. Rata de dobanda la depozitele noastre poate fi asimilata cu rata minima de dobanda. Noi nu mai dam 1,25%, am inceput sa dam 2,25%. Semnalul este clar, si nu este de vorbire, este de facto (...) Solicitam bancilor sa nu se repeada sa inceapa prin coborarea dobanzilor la depozite", a spus Isarescu.

Consiliul de Administratie BNR a decis saptamana trecuta sa ingusteze coridorul simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 3 puncte procentuale, de la +/-4 puncte procentuale anterior, pentru a tempera volatilitatea dobanzilor.

Astfel, incepand din data de 3 mai 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25% pe an fata de 1,25%.

Integral in Mediafax.ro

http://www.banknews.ro/stire/67800_isarescu_catre_banci_nu_scadeti_dobanzile_la_depozite_cine_sa-ti_ia_credite_cu_15p_dobanda.html