BankNews.ro - The Business Republic

Galati: Satenii din Izvoarele ar putea fi consultati in vederea stramutarii
Actualitate | Data Publicarii: 17-10-2013

O consultare a locuitorilor din satul Izvoarele privind o eventuala stramutare a lor din zona ar trebui facuta 'cu maxima precautie' si numai dupa ce autoritatile locale vor primi o adresa oficiala in acest sens, a declarat, joi, Ioan Neculau, primarul comunei Slobozia Conachi, de care apartine satul.

Primarul Ioan Neculau spune ca aceasta consultare populatiei ar putea fi realizata cu ajutorul celor cinci consilieri locali care traiesc in satul Izvoarele si care ar putea, in prima faza, sa discute subiectul cu familiile. O consultare a tuturor satenilor din Izvoarele cu privire la stramutarea lor de acolo s-ar putea realiza in mai multe zile si cu 'maxima precautie' pentru a nu se induce in randul populatiei panica, mai ales ca localnicii sunt inspaimantati de seria de cutremure din zona, a mai adaugat primarul Ioan Neculau.

Declaratiile acestuia vin dupa ce, miercuri, in cadrul sedintei de Guvern, primul-ministru Victor Ponta a vorbit despre eventualitatea stramutarii populatiei din satul Izvoarele, insa numai cu acordul si dupa consultarea populatiei de acolo. Ponta le-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, si celui al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, sa fie pregatiti sa le acorde ajutor locuitorilor, luand in calcul inclusiv varianta mutarii lor din zona afectata de cutremure sau repararea caselor. "Vreau sa-mi faceti clar o propunere pentru urmatoarea sedinta de guvern si sa nu uitati ca vine vremea rea. Atentie, poate va pregatiti pentru o videoconferinta cu structurile din teritoriu, sa nu ne surprinda iarna", a punctat seful Executivului.

'Nu trebuie sa batem toba in sat pe acest subiect. Totul trebuie facut cu tact, cu moderatie si cu discretie, nu cu presa dupa noi sau altceva...Abia au inceput lucrurile sa reintre, cate putin, in matca, asa ca eu nu cred ca trebuie sa ne grabim cu o astfel de consultare. Pe de alta parte, daca este ordin, cu placere, adica daca vom primi o hartie oficiala pentru a face acest lucru, o vom face', a spus Ioan Neculau.

El a mai spus ca o astfel de consultare ar putea fi facuta in cele mai bune conditii la sfarsit de saptamana, cand localnicii sunt acasa si se poate vorbi in tihna cu fiecare.

Seful ISU Galati, colonelul Vasile Balaban, a evidentiat ca, potrivit legislatiei, planul de evacuare a populatiei din satul Izvoarele nu poate fi propus decat de primarul comunei Slobozia Conachi, in cadrul sedintei comitetului local pentru situatii de urgenta, insa deocamdata nu se impune aceasta masura.

"Suntem pregatiti pentru o astfel de masura, insa deocamdata nu se impune in niciun caz o astfel de masura. Potrivit legislatiei, planul de evacuare a populatiei din satul Izvoarele poate fi propus doar de primarul comunei Slobozia Conachi, in cadrul sedintei comitetului local pentru situatii de urgenta. Ulterior, se convoaca sedinta comitetului judetean pentru situatii de urgenta, iar planul de evacuare se aplica numai dupa ce acesta este aprobat de prefectul judetului, care este presedintele comitetului judetean pentru situatii de urgenta', a evidentiat colonelul Vasile Balaban.

Premierul Victor Ponta le-a mai cerut miercuri ministrului Mediului, Rovana Plumb, si celui delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, sa finalizeze rapoartele stiintifice referitoare la cutremurele de pamant produse in zona de est a judetului Galati.

Cutremurele produse in zona Galati (est), in perioada 23 septembrie - 15 octombrie 2013, sunt exclusiv de natura tectonica, fenomenele fiind neobisnuite pentru aceasta regiune prin amploarea lor, reiese din analiza specialistilor Institutului National de Fizica a Pamantului (INFP), publicata pe pagina de Internet a institutiei. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/70073_galati_satenii_din_izvoarele_ar_putea_fi_consultati_in_vederea_stramutarii.html