BankNews.ro - The Business Republic

CMR: Modificarea Legii privind spatiile verzi va duce la transformarea parcurilor in mall-uri si blocuri
Mediu | Data Publicarii: 17-02-2014

Suprafete importante de spatii verzi din Bucuresti se afla pe lista zonelor retrocedate sau in curs de retrocedare, iar o schimbare a Legii nr. 24/2007 va transforma aceste locuri in ansambluri rezidentiale, cu mall-uri si blocuri, au atras atentia, duminica, reprezentantii Coalitiei pentru Mediu din Romania /CMR/, in cadrul unor proteste organizate la Piata Universitatii si in Parcul Izvor.

'In Comisia de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului se discuta posibilitatea construirii pe 85% din suprafetele spatiilor verzi retrocedate. Masura este echivalenta cu un genocid in materie de ecologie si urbanism, ea conducand automat la diminuarea drastica a suprafetelor de spatii verzi urbane, cu repercusiuni extrem de grave asupra sanatatii populatiei', atrag atentia reprezentantii celor 74 de organizatii non-guvernamentale ale CMR. 

De asemenea, Coalitia solicita vehement Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/ o pozitie oficiala cu privire la potentiala modificare legislativa. 

Noul alineat al Articolului 5 din Legea 24/2007, propus de catre Comisia de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului are urmatorul continut prevede la punctul 9 ca 'prin exceptie de la prevederile alin. (5) este permisa schimbarea destinatiei terenurilor proprietate privata, prevazute ca atare in planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligatia amenajarii ca spatiu verde a unui teren echivalent ca suprafata, indicat de catre autoritatea administratiei publice locale, sau cu obligatia mentinerii ori amenajarii din suprafata terenului a unui procent de 15% de spatiu verde'. 

'CMR a solicitat Comisiei parlamentare lamurirea ultimului argument adus in favoarea modificarii, si anume: in ce fel considera ca un spatiu verde (prevazut initial ca atare in documentatia de urbanism) si care devine spatiu construit la solicitarea proprietarului, dar care pastreaza totusi 15% din suprafata verde initiala va creste in mod spectaculos suprafata spatiilor verzi urbane?', spun reprezentantii organizatiei de mediu. 

Pe lista principalelor zone din Capitala ce ar putea fi afectate de modificarea propusa Legii 24.2007 se afla, printre altele: Parcul Tineretului (22 hectare plus 4 rezerva de retrocedare), Parcul IOR (12 hectare), Baza Spartac (8 hectare), Parcul Plumbuita (4 hectare), Parcul Prisaca Dornei (6 hectare), Parcul Politehnicii si Parcul Poligrafiei (cate 3 hectare), Parcul Bazilescu - in intregime (nu are lamurita inca situatia). 

Organizatia non-guvernamentala a transmis scrisori deschise prin care semnaleaza situatia existenta atat membrilor Comisiei de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului, cat si grupurilor parlamentare, ministrului Mediului, Rovana Plumb, si primului ministru Victor Ponta. 

Conform datelor oficiale, in prezent, locuitorii din Bucuresti beneficiaza de aproximativ 8,5 mp de spatiu verde, in conditiile in care legislatia europeana arata un minim de 26 mp/cap de locuitor. 

Coalitia pentru Mediu din Romania este formata din 74 de organizatii neguvernamentale pentru protectia mediului din toata tara, fiind cea mai extinsa coalitie de organizatii din tara.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/70811_cmr_modificarea_legii_privind_spatiile_verzi_va_duce_la_transformarea_parcurilor_in_mall-uri_si_blocuri.html