BankNews.ro - The Business Republic

Precizarile ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in legatura cu afirmatiile presedintelui Traian Basescu
Politica | Data Publicarii: 20-02-2014

In legatura cu afirmatiile presedintelui Traian Basescu, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, face urmatoarele precizari:

Romania  a  stabilit  un  calendar  cu  partea  comunitara  in  privinta  transmiterii Acordului de Parteneriat iar datele au fost respectate intocmai de catre partea romana. 

Astfel,  la  sfarsitul  lunii  februarie,  inceputul  lunii  martie,  documentul  va  fi  transmis  la Bruxelles, in acest moment el aflandu-se in  faza de dezbatere publica. Mai mult decat atat, Romania va trimite acest document cu aproape 2 luni inainte ca termenul Comisiei sa expire, acesta fiind 20 aprilie a.c. 

Reamintesc  cu  aceasta  ocazie  ca  Romania  a  fost  printre  primele  tari  care  a inceput  discutiile  inca  din  martie  2013,  mai  devreme  decat  alte  state  UE,  pentru  a pregati cat mai bine atragerea fondurilor europene alocate pentru perioada 2014-2020. 

In toata aceasta perioada a avut loc un dialog informal, constructiv, care a reprezentat si o negociere prealabila pe marginea viitorului Acord de Parteneriat. In cadrul dialogului informal,  Romania  a  trimis  Comisiei  Europene  un  document  consultativ  pe  marginea viitorului  Acord  de  Parteneriat  la  inceputul  lunii  iunie  2013.  Apoi,  la  inceputul  lunii octombrie 2013, a fost transmisa o prima versiune a viitorului document de programare. 

Cea de a doua versiune a acestui document este in prezent supusa consultarii publice, fiind  publicata  pe  pagina  web  a  Ministerului  Fondurilor  Europene  la  inceputul  lunii februarie a.c.

Documentele  de  programare  trimise  Comisiei au  fost  supuse  consultarii  publice astfel: u fost publicate pe site-ul ministerului (www.fonduri-ue.ro) si au fost dezbatute in cadrul  Comitetului  Interinstitutional  pentru  Acordul  de  Parteneriat  care  reprezinta institutiile publice, mediul de afaceri si societatea civila.

In mai multe randuri, oficialii Comisiei Europene au subliniat ca nici Romania, nici celelalte state membre UE nu trebuie sa se grabeasca sa transmita formal propuneri de Acord de Parteneriat, deoarece trimiterea documentelor de programare nu este o cursa contra cronometru, ci este important sa fie transmis un document de calitate. 

Comisarul European, Johannes Hahn, declara in data de 21 ianuarie 2014 urmatoarele: "Nu este o cursa, nu trebuie sa fii primul sau sa-l adopti cat mai repede, calitatea este cea care conteaza”. 

Ii reamintesc domnului presedinte ca desi Romania a fost primul stat caruia Comisia Europeana i-a aprobat documentul de programare pentru atragerea fondurilor structurale si de coeziune in perioada 2007-2013, tara noastra nu a fost mentinuta in varful clasamentului din punct de vedere al atragerii fondurilor alocate, din cauza problemelor din sistemul de implementare al acelei perioade. La inceputul lunii mai 2012 rata de absorbtie curenta era de doar 8,53%, in timp ce la finalul lui 2013 a ajuns la 33,47%. Multe dintre problemele sistemului de implementare au fost remediate in 2013, an in care Romania a atras si a solicitat spre rambursare sume mai mari decat in intreaga perioada 2007-2012. 

Subliniez  ca  Romania  are  un  dialog  permanent  cu  reprezentatii  Comisiei  pe marginea documentelor de programare. Chiar astazi sunt intr-o vizita de lucru Bruxelles, unde ma intalnesc cu Vittoria Alliata-Di Villafranca, director in cadrul DG Regio, pentru a discuta despre a doua versiune a Acordului de Parteneriat.

Comunicat de presa

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene

http://www.banknews.ro/stire/70869_precizarile_ministrul_fondurilor_europene,_eugen_teodorovici,_in_legatura_cu_afirmatiile_presedintelui_traian_basescu.html