BankNews.ro - The Business Republic

Franta si Germania vor o prima etapa a taxei pe tranzactiile financiare pana in luna mai
Finante-Banci | Data Publicarii: 09-04-2014

Ministrii de Finante din Franta si Germania si-au reafirmat luni obiectivul de a introduce cel putin 'prima etapa' a taxei pe tranzactiile financiare inaintea alegerilor europene din luna mai, transmite AFP.

'Suntem decisi sa facem primul pas cu privire la taxa pe tranzactiile financiare in cursul actualei legislaturi europene', a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, in cursul unei conferinte de presa comune cu omologul sau francez, Michel Sapin.

La randul sau, Sapin si-a exprimat dorinta ca un prim pachet de masuri sa fie pus in practica inaintea alegerilor europarlamentare, urmat ulterior de o a doua transa. Urmatoarele alegeri pentru Parlamentul European sunt programate a avea loc la sfarsitul lunii mai.

Franta si Germania au obtinut deja sprijinul altor state membre UE pentru aceasta taxa pe tranzactiile financiare, care potrivit sustinatorilor ar fi o modalitate pentru a face bancile sa plateasca pentru excesele lor care au condus la criza financiara din 2008 si ulterior la criza datoriilor.

In schimb, Marea Britanie se opune acestei taxe sustinand ca ea interfereaza cu dreptul national de a decide in domeniul taxelor. De asemenea, autoritatile britanice considera ca aceasta taxa este una contraproductiva deoarece ar putea indrepta afacerile in alta parte ceea ce ar afecta statul de centru financiar mondial al Londrei.

Potrivit proiectului, taxa ar urma sa se aplice oricarei tranzactii derulata, oriunde in lume, de o entitate financiara care are sediul in unul din cele 11 state care pana acum s-au declarat de acord cu implementarea ei.

SURSA: Economica.

http://www.banknews.ro/stire/71474_franta_si_germania_vor_o_prima_etapa_a_taxei_pe_tranzactiile_financiare_pana_in_luna_mai.html