BankNews.ro - The Business Republic

Giganţii financiari ai lumii, speriaţi de cutremurele din Vrancea. Se scumpesc asigurările de locuinţă
Finante-Banci | Data Publicarii: 15-04-2014

Companiile de reasigurare, adică firmele care preiau o bună parte a riscurilor de catastrofă asigurate în România, se uită cu foarte mare precauţie la ţara noastră. Unele dintre ele au renunţat deja să reasigure firmele din România iar cele care au rămas percep tarife din ce în ce mai mari. Din această cauză, dar şi din alte motive, poliţele de locuinţă se vor scumpi substanţial anul acesta.

Frecvenţa risicată a inundaţiilor şi, mai ales, perspectiva din ce în ce mai apropiată a unui cutremur de amploare se vor traduce în preţuri mai mari pentru asigurările de locuinţă, produse obligatorii prin lege.

Situaţia în piaţă este atât de tensionată încât se pune chiar problema unei creşteri de preţ pentru asigurările emise de către PAID, aşa numitele poliţe obligatorii de asigurare împotriva calamităţilor, al căror preţ a fost fixat prin lege la 20 de euro pentru locuinţele din materiale moderne de construcţie şi 10 euro pentru cele din chirpici.

în fapt, PAID a realizat încă de anul trecut, împreună cu mai mulţi specialişti şi beneficiind de consultanţa AON Benfield, un studiu ale cărui concluzii duceau spre nevoia de majorare a preţului. Respectivul studiu a fost subiect de discuţie în CSA şi, ulterior, în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară(ASF) care are şi puterea de decizie în acest sens.

AON Benfield este o companie de consultanţă în asigurări, cu venituri de 10 miliarde de dolari în 2013.

O majorare a preţului este cu atât mai plauzibilă cu cât este de aşteptat ca  portofoliul PAID să crească substantial anul acesta. Specialişti vorbesc despre o sporire a numărului de poliţe obligatorii cu pînă la 200%, în condiţiile în care, potrivit legii modificate, orice poliţă de locuinţă emisă în România va include şi component obligatorie de la PAID.

Continuarea, pe Economica.

http://www.banknews.ro/stire/71568_giganţii_financiari_ai_lumii,_speriaţi_de_cutremurele_din_vrancea_se_scumpesc_asigurările_de_locuinţă.html