BankNews.ro - The Business Republic

Sancţiuni penale pentru abuzurile de piaţă
Finante-Banci | Data Publicarii: 15-04-2014

Abuzul de piaţă va fi pedepsit cu sancţiuni penale în scopul de a apăra integritatea acesteia, după ce Consiliul UE a adoptat luni propunerea de regulament ale Comisiei Europene privind abuzul de piaţă şi propunerea de directivă privind sancţiunile penale aplicabile abuzurilor de piaţă.

Propunerile au fost adoptate în urma voturilor exprimate în şedinţele de plen ale Parlamentului European din 10 septembrie 2013, respectiv din 4 februarie 2014.

în urma adoptării regulamentului, normele privind abuzul de piaţă vor fi extinse în scopul includerii abuzurilor comise pe platformele electronice de tranzacţionare, care au proliferat în ultimii ani, strategiile abuzive puse în aplicare prin intermediul tranzacţiilor de înaltă frecvenţă vor fi interzise în mod explicit, iar persoanele care manipulează indici de referinţă, cum ar fi LIBOR, se vor face vinovate de abuz de piaţă şi vor fi sancţionate cu amenzi severe. Totodată, cazurile de abuz de piaţă care vor avea loc atât pe piaţa de mărfuri, cât şi pe piaţa instrumentelor derivate conexe vor fi interzise şi totodată va fi consolidată cooperarea dintre autorităţile de reglementare de pe pieţele financiare şi de mărfuri. Efectul descurajator al legislaţiei va fi mult mai puternic decât în prezent, întrucât se pot aplica amenzi a căror valoare maximă poate fi de cel puţin trei ori mai mare decât profitul obţinut din abuzul de piaţă sau de cel puţin 15% din cifra de afaceri a companiilor. Statele membre ar putea decide să impună amenzi mai mari decât aceste valori minime.

Continuarea, in Capital.

http://www.banknews.ro/stire/71583_sancţiuni_penale_pentru_abuzurile_de_piaţă.html