BankNews.ro - The Business Republic

PE adoptă un set de propuneri legislative pentru completarea uniunii bancare
Finante-Banci | Data Publicarii: 15-04-2014

Parlamentul European a adoptat marţi cu o foarte largă majoritate trei texte legislative care completează uniunea bancară, pachet de reglementări care vizează ca pierderile provocate de falimentele băncilor din zona euro să nu mai fie suportate de contribuabilii europeni.

Cu acest vot 'dispunem de un sistem veritabil european pentru a superviza toate băncile din zona euro şi a trata eventualele lor falimente', a scris pe Twitter comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier.

Două dintre măsurile adoptate în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg au în vedere restructurarea şi falimentarea băncilor cu probleme, iar cea de a treia se asigură că băncile şi nu contribuabilii vor garanta depozitele mai mici de 100.000 euro în caz de faliment. Aceste măsuri completează sistemul unic de supraveghere bancară, deja existent, contribuind la realizarea uniunii bancare.

Parlamentul a câştigat concesii substanţiale din partea miniştrilor de finanţe, mai ales în ceea ce priveşte regulile care stabilesc mecanismul unic de decizie bancară şi fondul adiacent de 55 miliarde de euro, finanţat de bănci, a declarat raportorul PE Elisa Ferreira, din grupul S&D. Aceste reguli reduc semnificativ marja de manevră politică care ar putea altfel bloca acţiunile împotriva băncilor şi se asigură că fondul poate fi stabilit repede şi utilizat în mod mai echitabil.

în directiva privind redresarea şi deciziile bancare, pentru care raportor a fost Gunnar Hökmark, din grupul PPE, a fost creat un proces foarte strict pentru orice posibilă utilizare a banilor publici.

Continuarea, pe Economica.

http://www.banknews.ro/stire/71586_pe_adoptă_un_set_de_propuneri_legislative_pentru_completarea_uniunii_bancare.html