BankNews.ro - The Business Republic

Marile bănci europene au vândut anul trecut active în valoare de 2.000 de miliarde de euro
Finante-Banci | Data Publicarii: 17-04-2014

Primele 30 de bănci europene au vândut anul trecut active în valoare de 2.000 de miliarde de euro şi ar urma să facă acelaşi lucru şi în 2014, în condiţiile în care presiunile organismelor de reglementare determină băncile de investiţii să-şi reducă, iar băncile de retail să-şi vândă o parte din credite, se arată într-o analiză realizată de Reuters.

Pe baza studierii bilanţurilor publicate la finele anului trecut de cele mai valoroase 30 de bănci europene listate, Reuters a ajuns la concluzia că activele totale ale acestora au scăzut cu 8,3%, până la 22.200 miliarde de euro, însă chiar şi aşa este vorba despre o cifră de 1,7 ori mai mare decât PIB-ul Uniunii Europene în 2013.

Doar trei bănci mari (Standard Chartered, SEB şi Handelsbanken) şi-au crescut activele anul trecut, iar cele mai mari scăderi au fost înregistrate în cazul băncilor de investiţii, în frunte cu o reducere de 21,5% la banca elveţiană UBS, urmată de reduceri de două cifre la Deutsche Bank (18,5%) şi Barclay's (12%).

'Dacă te uiţi la constrângerile de îndatorare în Europa, acestea sunt mai mari pentru băncile de investiţii', a declarat Ronny Rehn, analist la KBW, referindu-se la ţintele fixate de reglementatori pentru raportul dintre active şi acţiuni.

Băncile din sudul Europei şi-au redus activele într-un ritm mai lent, cu o medie de 5% pentru cele cinci bănci spaniole din grupul analizat, 9,5% pentru cele două bănci italiene (UniCredit şi Intesa Sanpaolo). Grupul analizat nu include însă nicio bancă din Grecia sau Cipru, unde vânzările de active au fost chiar mai dramatice şi, de asemenea, nicio bancă regională din Italia şi Spania, deoarece niciuna dintre aceste bănci nu sunt suficient de mari pentru a fi incluse în primele 30.

Continuarea, in Capital.


http://www.banknews.ro/stire/71616_marile_bănci_europene_au_vândut_anul_trecut_active_în_valoare_de_2000_de_miliarde_de_euro.html