BankNews.ro - The Business Republic

Inflația în zona euro a coborât în luna martie la cel mai scăzut nivel din 2009
Finante-Banci | Data Publicarii: 17-04-2014

Oficiul european de statistică (Eurostat) a confirmat miercuri că în luna martie 2014 inflația în zona euro a atins cel mai scăzut nivel de după luna noiembrie 2009, ceea ce pune presiuni pe Banca Central Europeană să intervină dacă prețurile nu își vor reveni, transmite Reuters.

Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut până la 0,5% în luna martie de la 0,7% în luna februarie. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate la țigări, restaurante și baruri (0,08%) precum și la lapte și ouă (0,06%). în schimb, cele mai mari scăderi de prețuri au fost înregistrate la combustibili (minus 0,24%) și telecomunicații (minus 0,10%).

în Uniunea Europeană, rata anuală a inflației inflația a scăzut la 0,6% în martie de la nivelul de 0,8% înregistrat în luna februarie. în rândul statelor membre UE, cele mai ridicate rate ale inflației au fost înregistrate în Marea Britanie (1,6%), Malta și Austria (1,4%) și România (1,3%). Comparativ cu luna februarie 2014, rata anuală a inflației a scăzut în 19 state membre, a rămas stabilă în trei și a crescut în șase state.

Inflația în zona euro este pentru a șasea lună consecutiv în zona de pericol a Băncii Central Europene, respectiv un procent, ceea ce alimentează speculațiile potrivit cărora BCE va fi nevoită să ia noi măsuri pentru apune capăt tendinței de scădere a prețurilor. Responsabilii BCE au anunțat că banca este pregătită să adopte măsuri neconvenționale pentru a se asigura că inflația nu rămâne la un nivel scăzut pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, președintele BCE, Mario Draghi, și-a exprimat duminică îngrijorarea față de întărirea monedei euro, care influențează prețurile interne. Un euro mai puternic în raport cu dolarul face importurile mai ieftine ceea ce împinge în jos prețurile plătite de europeni pentru bunuri și servicii.

SURSA: AGERPRES.

http://www.banknews.ro/stire/71619_inflația_în_zona_euro_a_coborât_în_luna_martie_la_cel_mai_scăzut_nivel_din_2009.html